Jan Frans Boeckstuyns

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door 213.224.83.4 (overleg) op 25 mei 2007 om 20:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Example.jpg

Hier hoort een foto van Jan-Frans Boeckstuyns


Translation Sjabloon:Begin


Beschrijving

Jan-Frans Boeckstuyns (geboren te Mechelen in 1650 en overleden te Mechelen in 1734) was een Vlaamse Beeldhouwer en Architect. Hij was een leerling van Lucas Faydherbe waar hij onder de invloed kwam van de ideeen van Pieter Paul Rubens. Jan-Frans Boeckstuyns werd Meester in de Mechelse Sint-Lucasgilde in 1680, maar behield de invloed van Lucas Faydherbe.

Zijn werken voor Mechelse Kerken bevatten drie houten Biechtstoelen met Allegorische Figuren (1690) en een houten Dakgevel (1712) voor een, door Lucas Faydherbe eerder gemaakt, Altaar in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Hier vinden we ook twee Biechtstoelen met de borstbeelden van Hiëronymus en Gregorius (Geheel in de barokke stijl van zijn leermeester). Latere werken van Jan-Frans Boeckstuyns zullen evolueren naar een veel sierlijker, slanker stijl.

Ook vinden we werken van Jan-Frans Boeckstuyns in de Begijnhofkerk, zoals een Portaal aan de Noordelijke Ingang (1700), een Gevelwand en een houten Biechtstoel.

In 1690 werkte Jan-Frans Boeckstuyns samen met de Mechelse Beeldhouwers Frans Langhemans en Adam Frans van der Meulen bij de realisatie van het Hoogaltaar van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

Vermoedelijk was Jan-Frans Boeckstuyns verantwoordelijk voor de houten Preekstoel in de Sint-Romboutskathedraal. Dit werk wordt ook deels opgedragen aan Michiel van der Voort I. Hij zou ook verantwoordelijk geweest zijn voor het houten Tabernakel voor het Altaar van het Heilig Sacrament (1704).

In 1723 maakte Jan-Frans Boeckstuyns een houten Preekstoel (met een afbeelding van Sint Norbert) voor de Kapel van Leliendael. Jan-Frans Boeckstuyns produceerde een aantal van kleinere werkjes, zoals een Crucifix in Palmhout (Te bezichtingen in het Hof van Busleyden), fijne snijwerkjes (die kunnen vergeleken worden met wat Lucas Faydherbe vermocht met Ivoor) en een terracotta Cupido, ook te bezichtigen in het Hof van Busleyden).

Het plan van Jan-Frans Boeckstuyns voor een Gevelwand, versierd met een figuur van Sint Sebastian, voor het Hoofdkwartier van de Mechelse Schuttersgilde weerspiegelde zijn vakmanschap als Architect.

Zijn belangrijkste leerling was Theodoor Verhaegen.

Extra

Jan-Frans Boeckstuyns bracht ook een vernieuwing in de versiering van Goudleder.

Externe Links

  • ...