Hombeek

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Translation (Short) : History and description of Hombeek Village, a part of Mechelen

Hombeekkerk.jpg

De Kerk van Hombeek (Sint-Maartens)


Sjabloon:Begin

Beschrijving

Kasteel van Hombeek in 1757

Hombeek wordt vermeld als een van de Wijken van Mechelen, maar heeft alles om een Dorp genoemd te worden. Het ligt dan ook in een van de groene zones, die rond Mechelen gelegen zijn.

Om Hombeek te bereiken vanuit de binnenstad van Mechelen, rijdt men best richting Ring en verlaat men Mechelen aan de Brusselsepoort. Via de Hombeeksesteenweg, een baan die doorloopt tot Kapelle-op-den-Bos, bereikt men Hombeek-centrum. Vanaf de Ring rijdt men, via de Hombeeksesteenweg, eerst voorbij een zijingang van het Vrijbroekpark, daarna ontdekt de autobestuurder de ingang van Proctor and Gamble (Wasproduktenfabrikant) om uiteindelijk het centrum van Hombeek te bereiken na onder de brug van de E19-autosnelweg te zijn gereden. Hier maakt de Steenweg een gevaarlijke bocht richting spoorweg. Volgt men de Steenweg, dan bereikt de reiziger uiteindelijk Kapelle-op-den-Bos. Slaat men, voor de gevaarlijke bocht, rechtsaf, dan ontdekt de reiziger de Kerk van Hombeek.

Geschiedenis

In 1233 werd in Hombeek de Priorij Leliëndaal van de zusters Norbertinessen gesticht. De Godsdiensttwisten van de 16e eeuw en meer specifiek de Beeldenstorm uit 1566 en de Spaanse Furie uit 1572 vernielden dit gebouw. De volledige verwoesting gebeurde onder het bewind van de Mechelse Hervormers tussen 1680 en 1685. In 1592 kochten de Norbertinessen een terrein van de Norbertijnen in Mechelen langs de huidige Bruul en gingen er wonen in 1602. In 1662 bouwden ze er de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk.

Cafe De Leeuw van Vlaanderen

Dit cafe, gelegen aan de Spoorwegoverslag is verdwenen. Op dit ogenblik staat op de plek, waar ooit dit cafe gevestigd was, een grote nieuwe appartementsblok.

Bij Leona

Bij Leona is een bruine kroeg in het centrum van Hombeek. Het café opende in 1942 de deuren.

Sint-Maartensschool

Op 31 mei 2008 bestond de Sint-Maartensschool in Hombeek 100 jaar.

De Put van Hombeek

In Hombeek is ook de 36ha grote Egleghemvijver gelegen, een plaats waar je onder andere kan windsurfen, vissen en zeilen. Ook vinden we vlak bij de Egleghemvijver een Kasteeltje, waar de eigenaar, sinds kort, oa Mechelse Astridjes van IJs verkoopt.

Het Plateau van Hombeek

De Vallei van de Zenne kent een scherpe begrenzing langs de Westzijde, met de overgang naar het Plateau van Hombeek, een hoogteverschil van een vijftal meter. Het plateau zelf is overwegend vlak, met uitzondering van de insnijding gevormd door de Vallei van de Aabeek – Molenbeek. Langs de Zenne zijn ook oude gedeelten van de bedding zichtbaar in het landschap. zoals de oude Meander op de plaats waar nu het Vrijbroekpark gelegen is.

Heemkundekring Hoembeka

Hombeek in de Jaren '60

In 1982 bracht een tentoonstelling een groep enthousiaste Hombekenaren samen in de Heemkundekring Hoembeka. Deze Kring bestaat uit een tiental vaste medewerkers en een pak vrijwilligers. Zij voorzien oa een website over Hombeek en zijn Geschiedenis. Deze Kring is heel actief bezig in Hombeek. In 1985 organiseerde de Kring zijn eerste Lichtstoet om de Patroonheilige Sint-Maarten te vieren.

Op 11 november 2007 vierde Hoembeka haar 25-jarig Bestaan met een Muzikale Misviering, gevolgd door toespraken in de Sint-Martinuskerk. Aansluitend was er nog de plechtige inhuldiging van een Gedenksteen die dit Zilveren Jubileum vereeuwigde.

Koninklijke Fanfare Sint Cecilia Hombeek

De Koninklijke Fanfare Sint Cecilia ontstond in 1895. Na bijna honderd jaar musiceren als Fanfare besloot het orkest zich begin jaren negentig meer en meer als Brassband te profileren, tot in 1998 het concept Brassband Sint Cecilia Hombeek een feit werd.

Een twintigtal jaar geleden stelden enkele enthousiastelingen, op aangeven van toenmalige dirigent Michel Leveugle, het jeugdbeleid als hoogste prioriteit. De band richtte een eigen muziekatelier op, waar hun jonge mensen enkel kwaliteit voorgeschoteld krijgen. Musiceren op een prettige manier staat er centraal, maar elk jaar is er in mei een leerlingenvoordracht, waar de jongelingen moeten tonen wat ze geleerd hebben.

Deze vernieuwende wind zorgde ondertussen voor een doorgedreven verjonging van de band. Op repetities zitten elke week een 35-tal jonge mensen. Daar ligt de gemiddelde leeftijd rond de 27 jaar. Maar ongeveer vijfentwintig jeugdige muzikanten volgen les in het muziekatelier en daar hebben ze een band voor en van henzelf. Die jeugdband verzorgt af en toe ook een optreden en op die manier kunnen de jongelingen de nodige ervaring opdoen.

Op het vlak van concerten in eigen organisatie is de Hombeekse Brassband voor geen kleintje vervaard. Ze boksten al meermaals groots opgevatte evenementen in elkaar, al dan niet in samenwerking met muzikale monumenten als Walter Boeykens, Theo Mertens, André Van Driessche, Benny Wiame, Stef Pillaert, Ben Haemhouts, Roger Webster en Steven Mead.

Brassband Hombeek nam in het verleden met succes deel aan een aantal belangrijke wedstrijden en projecten

Evenementen in Hombeek

Plantenbeurs

Eenmaal per jaar wordt er in Hombeek een Plantenbeurs gehouden. Begonnen als een initiatief van de Lagere School in Hombeek is dit evenement uitgegroeid tot een Vlaamse Topper. Elk jaar trekt deze beurs geinteresseerden van over het hele Vlaamse Land, op zoek naar planten of nieuwe varianten.

Sinte-Mettelichtstoet

In 1985 organiseerde de Heemkundekring Hoembeka de eerste Lichtstoet in het kader van de Viering van de Patroonheilige Sint-Maarten en in 2005 nam het verjongd Sint-Mettecomite de organisatie over. Zelfgemaakte lichtattributen en een zelfgemaakte lichtwagen trekken door een, met kaarslicht versierd, Hombeek, begeleid door oa het trommelkorps van de Chiroleden van Hombeek.

Datum van de Lichtstoet in 2007 : 4 november

Adres/Contact

  • 't Kasteeltje Claus - Eglegemweg 1 - Hombeek - Tel : 015 / 34 03 95

Extra

Wanneer men, vanaf Mechelen - via de Hombeeksesteenweg, naar Hombeek-centrum rijdt, bevindt zich aan de linkerkant het begin van het Industriepark Mechelen-Zuid, waarvan de terreinen van Proctor and Gamble een uitloper zijn.

Externe Links

Galerij


Sjabloon:Kaart