Voorbeeldartikel

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2019 om 06:29 (update)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif This is an example article that anyone may use for contributing on this site.
Een afbeelding plaatst u altijd onder een "translation"-sjabloon.

Het voorbeeldartikel (geboren in 2011 te Mechelen) op Mechelen Mapt volgt in grote lijnen de guidelines van Wikipedia. Een artikel maken is heus niet moeilijk. Bedenk een passende titel en tik die in het vakje dat u rechts bovenin elke pagina kan zien; klik de toets 'Zoeken' en dan op de rode titel in 'De pagina "<titel>" aanmaken op deze wiki' en volg de aanwijzingen. Als u het niet zo goed weet, klik op het 'bewerken'-tabblad van dit onderhavige artikel, kopieer dan deze inhoud naar uw artikel en pas de tekst aan.

Voor meer, zie deze link. In een gewoon artikel is deze regel een kleine aanvulling op de inleiding hierboven of luidt deze de volgende tussentitels in.

Geschiedenis[bewerken]

Meestal vervolgen we met een geschiedenis-kop. Vertrek steeds van de vroegst mogelijk bekende (met beschikbare bron) tot nu. Iedere periode heeft een eigen alinea. Deel de periodes ook logisch in.

Door twee maal op enter te drukken, verschijnt de volgende tekst na een witregel, zoals hier het geval is.

Indien u het over een persoon hebt, schrijft u best "Carrière" in plaats van "Geschiedenis".[1][N 1]

Tussenkop[bewerken]

Als de tekst onder een kop, bijvoorbeeld "Geschiedenis", wat lang wordt kunt u ervoor kiezen om iedere alinea (of een aantal samen) onder een tussenkop te plaatsen.

Nog een tussenkop[bewerken]

U kunt natuurlijk steeds verder onderverdelen.[2]

Kopje van verdere onderverdeling[bewerken]
En nog eentje[bewerken]

Maar overdrijf niet.[N 2]

Nog een thema[bewerken]

Als u echt tijd wilt steken in het artikel, dan mag u graag verschillende aspecten over het onderwerp van het artkel aansnijden.

Varia[bewerken]

Maak eventueel een Varia-kop, met interessante weetjes. Zo'n lijst omvat veelal meerdere items:

 • Item 1
 • Item 2
 • Item 3

Galerij[bewerken]

Dit hoofdstuk hoeft slechts in geval u een reeksje miniatuurweergaven van reeds geüploade afbeeldingen betreffende het onderwerp zou willen tonen. Terwijl u het artikel bewerkt kan u dan onderaan het bewerkingsvenster klikken op 'tonen' na 'Extra's bij bewerken', en dan op 'tonen' na 'Links uitlijnen van een (rijtje) afbeelding(en)'. Het is eigenlijk iets voor gevorderden.

Filmlinks[bewerken]

Dit hoofdstuk hoeft slechts in geval u een of meer miniatuurafbeeldingen van videootjes wil tonen, die klein kunnen afgespeeld worden. Zulke video's staan nooit op Mechelen Mapt maar op gespecialiseerde websites als YouTune of Vimeo, waarnaar dan hier gelinkt wordt. Terwijl u het artikel bewerkt kan u dan onderaan het bewerkingsvenster klikken op 'tonen' na 'Extra's bij bewerken', en dan op 'tonen' na 'Links uitlijnen van een (rijtje) video('s)'. Het is eigenlijk iets voor gevorderden.

Externe links[bewerken]

Dit hoofdstuk hoeft slechts in geval u de lezer naar meer over het onderwerp op een of meer andere websites dan Mechelen Mapt wil wijzen.


Extra Hulp: Gebruik van links

 • [[#Trivia|Trivia]] toont Trivia dat linkt (voor aanvullende informatie) naar een subtitel, in dit voorbeeld 'Trivia', binnen hetzelfde artikel.
 • [[Mechelen]] toont Mechelen dat linkt (voor aanvullende informatie) naar een ander artikel, in dit voorbeeld 'Mechelen', op de site Mechelen Mapt. [[Mechelen|Dijlestad]] doet hetzelfde maar toont Dijlestad: tussen dubbele vierkante haken wordt "|" herkend als de scheiding tussen de eigenlijke link en de te tonen omschrijving van de erdoor gelinkte pagina.
 • [[wp:Mechelen|Mechelen]] toont Mechelen dat linkt naar een artikel, in dit voorbeeld 'Mechelen', op Wikipedia. Vervang "wp:" door "wp-en:", "wp-fr:" of "wp-de:" om naar de Engels-, Frans- of Duitstalige Wikipedia te linken, uiteraard met vooral aan de linkerzijde van "|" de artikeltitel die er daadwerkelijk bestaat (Mechelen, Malines, Mecheln); aan de rechterzijde kan technisch ook een andere omschrijving (zoals Dijle City).
 • [[blog:<url>|Mechelen Blogt]] zou 'Mechelen Blogt' in het lichtblauw tonen en verwijzen naar een artikel op de site Mechelen Blogt; kopieer uit de ware url achter http://mechelenblogt.be/ de rest van die url en plak het in de plaats van <url>.
 • [[flickr:<url>|Sint-Romboutstoren]] zou 'Sint-Romboutstoren' in het lichtblauw tonen en verwijzen naar een pagina (normaal met foto['s]) op de site Flickr; kopieer uit de ware url achter http://www.flickr.com/ de rest van die url en plak het in de plaats van <url>.
 • [http://google.be/ Google.be] toont Google.be dat zogenaamd extern linkt naar de opgegeven url van eender welke site, in dit voorbeeld Google. Vervang in externe url's echter steeds elke spatie door een underscore "_", want een spatie tussen de enkele vierkante haakjes wordt namelijk herkend als de scheiding tussen de url en de te tonen omschrijving van de erdoor gelinkte pagina.
 • Voor gevorderden
  Naar een ander artikel op Mechelen Mapt of een artikel op Mechelen Blogt of een Wikipediasite, kan men ook naar een subtitel linken door zonder spatie vlak na de artikelnaam "#<titel>" in te lassen. Besef wel dat zodra iemand die titel daar wijzigt of weghaalt, de link nog steeds naar het betreffende artikel zal gaan maar dan bovenaan die pagina uitkomt.


Extra Hulp: Gebruik van inlassingen

Alleen tijdens het bewerken, ziet u onder het bewerkingsvenster de toets 'Pagina opslaan' met daaronder "Extra's bij bewerken [tonen]". Als u op dat gelinkte laatste woordje klikt, verschijnt een reeks karaktertekens die niet meteen op elk toetsenbord voorkomen; met de cursor op de gewenste plaats in het bewerkingsvenster, klikt u op het nodige karakter om het er te plaatsen. Onder die karakters staan nog andere inlasmogelijkheden zoals voor een afbeelding, een reeksje kleine afbeeldingen (Galerij thumbs), een land- of wegenkaartje (Google Map), een filmlink (YouTube), enz., welke voorbeelden u (als u zich al een beetje gevorderd voelt) vlot kan aanpassen aan de omstandigheden want de uitleg staat erbij.

Bronnen[bewerken]

Hier plaatst u gewoonlijk geen tekst maar slechts een korte MediaWiki-'tag', op welke plaats de (overigens automatisch en apart van voetnoten genummerde) bronvermeldingen die u eerder in het artikel gezet hebt volautomatisch en met de passende nummering zullen verschijnen:

 1. Hier hoort een bronvermelding, het Sjabloon:Citeer web kan dit vergemakkelijken.
 2. Hier hoort nog een bronvermelding.

Voetnoten[bewerken]

Hier plaatst u gewoonlijk geen tekst maar slechts een speciale MediaWiki-'tag', op welke plaats de (overigens automatisch genummerde) voetnoten die u eerder in het artikel gezet hebt volautomatisch en met de passende nummering zullen verschijnen:

 1. Hier hoort een voetnoot.
 2. Hier hoort nog een voetnoot.