Garnizoenstad

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Mechelen as a garrison city
Gildenlid met kruisboog

Zoals alle steden was Mechelen al heel vroeg verplicht haar burgers te verdedigen tegen de machtshonger van koningen en prinsen. Deze verdediging werd, in de Middeleeuwen, verzekerd door Gilden van Boogschutters, Kruisboogschutters en later Haakbusschutters. In geval van belegeringen bemanden alle weerbare mannen de kantelen van de stad. De opkomst van de Artillerie herleidde deze Gilden tot vrolijke burgerverenigingen die enkel geroepen waren om garnizoensdienst te verrichten.

Geschiedenis

Stadsmuren

De oudste omwallingen en vesten werden opgericht omstreeks het Jaar 1000. Ze werden vervolledigd gedurende de 2de helft van de 13de eeuw en volgden het tracé van de huidige ringlaan. De strategische ligging van de Stad, in het centrum van de Nederlanden, en het bestaan van een kanongieterij, samen met het hoofdarsenaal van de Artillerie binnen de stadsmuren, vergden een sterkere verdediging. Er werden dan ook, tijdens de periode 1492-1496, buiten die eerste gordel fortificaties gebouwd.

Huurlingen

Vermelden we dat vanaf 1474 het Parlement (later de Grote Raad) te Mechelen zetelde en dat de Stad de hoofdverblijfplaats was van Margareta van York (1477-1503) en van Margareta Van Oostenrijk (1507-1530) die tot 1515 de opvoeding van Keizer Karel V verzekerde. Mechelen moest dus een sterk verdedigde stad zijn. Nochtans bestonden er tot aan de 18de eeuw geen staande legers en de heersers deden beroep op huurlingen om oorlog te voeren. Deze huurlingen verbleven in tenten of in de huizen van de inwoners, hetgeen dikwijls wrijvingen en ontevredenheid bij de bevolking veroorzaakte.

Deze situatie kon niet blijven duren. Men schat dat er in 1695 niet minder dan 5.399 militairen met hun paarden door de inwoners gelogeerd en gevoed werden. Mechelen was nu eenmaal, tijdens de Negenjarige Oorlog (1688-1697), gekend als garnizoenstad.

De militaire academie en de kanongieterij

De hierboven vermelde kanongieterij was gevestigd in de Oude Brusselstraat. Daar werd in 1760 een Militaire School of Academie opgericht. Een zestigtal leerlingen verdeeld over 3 klassen kregen er gespecialiseerde wetenschappelijke cursussen in verband met de Militaire Krijgskunde.

Galerij

Filmlinks

Militaire plechtigheid