Familie De Noter: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
 
Regel 42: Regel 42:
   
 
==Boek==
 
==Boek==
Het boek '''"Mechelen zoals J.B. de Noter het zag" (deel 1 en 2)''' van '''Jan Neckers''' bevat een pak '''aquarellen in kleur van historische gebouwen, poorten en binnenzichten van kerken'''. Maar ook zijn het unieke '''kijkboeken''' van verdwenen gebouwen in Mechelen en geeft een goed beeld van de '''dominante grond-en gebouweneigendommen van kloosters, abdijen en refuges''' in Mechelen. Ook worden de aquarellen van Jan Baptist de Noter nog altijd beschouw als een '''belangrijke iconografische bron bij opgravingen en archeologisch onderzoek''' in Mechelen. De tekeningen worden gedateerd van '''vlak voor de opkomst van de beginnende fotografie''' en veel van zijn afbeeldingen stellen zichten voor vlak voor de afbraak van de '''middeleeuwse stadsomwallingen'''.
+
Het boek '''"Mechelen zoals J.B. de Noter het zag" (deel 1 en 2)''' van '''Jan Neckers''' bevat een pak '''aquarellen in kleur van historische gebouwen, poorten en binnenzichten van kerken'''. Maar ook zijn het unieke '''kijkboeken''' van verdwenen gebouwen in Mechelen en geeft een goed beeld van de '''dominante grond-en gebouweneigendommen van kloosters, abdijen en refuges''' in Mechelen. Ook worden de aquarellen van Jan Baptist de Noter nog altijd beschouwd als een '''belangrijke iconografische bron bij opgravingen en archeologisch onderzoek''' in Mechelen. De tekeningen worden gedateerd van '''vlak voor de opkomst van de beginnende fotografie''' en veel van zijn afbeeldingen stellen zichten voor vlak voor de afbraak van de '''middeleeuwse stadsomwallingen'''.
   
 
==Overzicht==
 
==Overzicht==

Versie van 16 mei 2009 19:01

Translation (Short) : Biography of a famous family of painters from Mechelen

Dossindenoter1.jpg

Tekening van de Dossinkazerne door Jan Baptist De Noter


Sjabloon:Begin

Nog geen foto’s

Pieter Frans de Noter, de Oudere

Bestand:Dossindenoter2.jpg
Tekening van de Dossinkazerne door Jan Baptist De Noter

Pieter Frans de Noter, de Oudere werd geboren in 1747 te Walem, bij Mechelen en zal overlijden te Mechelen in 1830. Hij was een leerling van de Mechelse Tekenacademie en behaalt daar de eerste prijs in architectuur-en perspectieftekenen. Hier zal hij ook een leraarsloopbaan verder uitbouwen. In 1788 verhuist de hele familie de Noter naar Mechelen.

Pieter Frans de Noter, de Jonge

Pieter Frans de Noter, de Jonge werd geboren op 23 februari 1779 te Walem, bij Mechelen en zal overlijden op 22 november 1843 in Gent. Al op jonge leeftijd had hij voeling met Kunst.

Hij was leerling van Willem Jacobus Herreyns op de Mechelse Academie en volgde lessen bij de beeldhouwer Jan-Frans van Geel. Dit duurde tot 1793 omdat toen de Franse Invasie verdere studies onmogelijk maakte.

Eén van zijn eerste commissies voor het maken van kunst was een decoratie voor de Sint-Pieter-en Pauluskerk te Mechelen. Deze decoratie nam zijn aanvang kort na 1793 en Pieter Frans zal samenwerken met zowel zijn vader als met Willem Jacobus Herreyns. Dit project zal een stempel drukken op zijn verdere carrière.

Doordat het Franse Invasieleger deze kerk had omgedoopt in een “Temple de Raison” en serieuze schade had aangericht (enkel om de religieuze instituten van de Lage Landen te onderdrukken of te intimideren) kreeg zowel Pieter Frans de Noter als zijn broer Jan Baptist interesse voor de architectonische erfenis van de Vlaamse steden.

Alvorens Pieter Frans de Noter zich zou toeleggen op het schilderen werkte hij als ontwerper voor een stoffenfabrikant en als drukker. In 1810 verhuist hij naar Gent waar hij geregeld exposeerde (Salons Belge et Nord de France) en verschillende prijzen in ontvangst mocht nemen. Pieter Frans De Noter brengt vooral Gent, de stad waar hij sinds 1810 woont, uitgebreid in beeld (vnl kerkinterieuren en stadsgezichten).

Jan Baptist de Noter

Jan Baptist de Noter werd geboren op 30 november 1786 te Walem, bij Mechelen en zal in 1814 naar Gent verhuizen waar hij, in 1818, trouwt met Charlotte Maya.

Jan Baptist de Noter is begeesterd door de studie van oude gebouwen en wordt geroemd als redder van het historische stadsuitzicht te Mechelen en te Gent, voorwaar dankzij zijn schetsen en tekeningen die hij op papier maakte. Gebouwen, die Jan Baptist de Noter op papier zette, vielen daarna geregeld onder de slopershamer. Dankzij dit omvangrijke oeuvre zijn deze stadszichten en gebouwen voor altijd vereeuwigd.

Jan Frans de Noter

Jan Frans de Noter was de zoon van Pieter Frans de Noter, de Oudere en werd geboren in 1787 te Walem. Hij volgde les aan de Mechelse Academie waar hij zich interesseerde in archeologie. Hij zal zich op latere leeftijd bezighouden met olieverfschilderijen, aquarellen en het kopieren van oude stadsgezichten. Jan Frans de Noter overlijdt te Mechelen in 1855.

Henry Baptist de Noter

...

David Emile Joseph de Noter

David Emile Joseph de Noter werd geboren in Gent in 1818 of 1825 en zou sterven in Brussel of Algiers (1875 of 1892). Hij is zoon van Jan Baptist de Noter en heeft een voorkeur voor het schilderen van interieurs, genretaferelen en stillevens met bloemen, vruchten en/of wild. In 1840 zal David de Noter zich vestigen in Brussel, maar hij verblijft ook geregeld in Parijs.

David de Noter werkt samen met Jean August Henri Leys uit Antwerpen, waar hij oa bloemen, groenten en fruit schildert op een aantal werken van Leys en Leys schildert dan weer de figuren op een aantal werken van David de Noter (Uitbesteding was toen een gebruikelijke werkwijze, tot ver in de 19e eeuw, door oa portrettisten, schilders van bloemstukken en stillevens, veeschilders, marinisten en landschapschilders).

Boek

Het boek "Mechelen zoals J.B. de Noter het zag" (deel 1 en 2) van Jan Neckers bevat een pak aquarellen in kleur van historische gebouwen, poorten en binnenzichten van kerken. Maar ook zijn het unieke kijkboeken van verdwenen gebouwen in Mechelen en geeft een goed beeld van de dominante grond-en gebouweneigendommen van kloosters, abdijen en refuges in Mechelen. Ook worden de aquarellen van Jan Baptist de Noter nog altijd beschouwd als een belangrijke iconografische bron bij opgravingen en archeologisch onderzoek in Mechelen. De tekeningen worden gedateerd van vlak voor de opkomst van de beginnende fotografie en veel van zijn afbeeldingen stellen zichten voor vlak voor de afbraak van de middeleeuwse stadsomwallingen.

Overzicht

Pieter Frans de Noter, de Oudere - - -
Pieter Frans de Noter, de Jonge Jan Baptist de Noter Jan Frans de Noter Henry Baptist de Noter
- David Emile Joseph de Noter - -

Externe Links

Galerij