Beyaert: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
 
k (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
 
(17 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{DISPLAYTITLE:De Beyaert}}
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg]]
 
  +
{{Translation|A large 13th to 16th century building in Mechelen city centre}}
  +
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg|thumb|400px|<div>'''Het postgebouw 'De Beyaert', voormalig stadhuis'''</div>]]
   
  +
'''De Beyaert''' te [[Mechelen]] is het blok tussen de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Rom&shy;bouts&shy;ka&shy;the&shy;draal]] en de [[Grote Markt]] en bestaat uit 2 delen: Dit langs de zijde van de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw en werd uitgebreid in de veertiende. Dat is de '&zwj;'''Kleine Beyaert'''&zwj;' sinds er in de 15e en 16e eeuw een nieuw deel is bijgevoegd: de '&zwj;'''Grote Beyaert'''&zwj;'. In 1907-'08 werd het hele gebouw gerenoveerd.
'''Voormalig Stadhuis De Beyaert'''
 
   
  +
==Geschiedenis==
 
De naam 'Beyaert' herinnert aan het godshuis waarin tijdens de 13e eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige [[Sint Rombout|Sint-Rumoldus]] kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.
   
  +
De Stad kocht dat gebouw in 1383 en verwierf de volgende jaren huizen er vlakbij. Aan het heterogene gebouwencomplex liet ze diverse werken uitvoeren ten dienste van haar administratie: het stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene personeelsleden werden er tewerkgesteld. Het gebouw deed dienst als stadhuis van 1474 tot 1914 en — door omruiling tegen de [[Stadhuis#Keldermansvleugel|Keldermansvleugel]] aan overzijde van de Grote Markt met de Posterijen — sindsdien als postgebouw.
[[Translation]]
 
{{begin}}
 
   
==Beschrijving==
+
==Varia==
  +
*Vermits de Stad het [[Margaretha van Oostenrijk (1480-1530)#Standbeeld van Margriet|standbeeld van Margaretha van Oostenrijk]] bekostigde, keek deze verpersoonlijking van Mechelens gouden verleden bij de inhuldiging in 1849 vanop het midden van de Grote Markt in de richting van het stadhuis: De Beyaert. Van 1914 tot 2004 bleek ze met haar rug naar het [[Stadhuis]] te staan, een feit waaraan tot spot met het bestuur bij menige aanleiding herinnerd werd.
Het naam '''De Beyaert''' herinnert aan het '''Godshuis''' in '''[[Mechelen]]''' waar tijdens de 13de eeuw '''pelgrims''', die de relieken van de '''H. Rumoldus''' kwamen vereren, een '''onderdak''' vonden en waar evenzeer aan '''ziekenzorg''' werd gedaan.
 
   
  +
==Galerij==
Het gebouw werd door de '''stadsmagistratuur''' gekocht in 1383. De volgende jaren verwierf de stad nog meer huizen in de onmiddellijke omgeving van de Beyaert en werden diverse werken aan het heterogene gebouwencomplex uitgevoerd om de '''stadsadministratie''' ten dienste te zijn. Het '''stadsbestuur''' hield er beperkte '''zittingen''', tevens waren er verscheidene '''klerken, of stadsambtenaren''' tewerkgesteld.
 
  +
<gallery>
  +
Afbeelding:Postkantoor-beyaert.jpg|'''De Beyaert''' oude foto
  +
Afbeelding:beyaert1900.jpg|'''De Beyaert''' rond 1900
  +
</gallery>
   
  +
==Bronnen==
Het gebouw bevindt zich naast de '''[[Sint-Romboutskathedraal]]''' en bestaat uit 2 delen :
 
  +
<div class="References">
*De '''Kleine Beyaert'''
 
 
[[Marcel Kocken|Kocken, Marcel]]. Gids voor Oud en Groot Mechelen, p.&#8239;156
*De '''Grote Beyaert'''
 
  +
<references />
De '''Kleine Beyaert''' dateert van de 12e eeuw en werd uitgebreid in de 14e eeuw (Het originele deel is '''nog steeds zichtbaar''' langs de zijde van de Kathedraal). In de 15e en 16e eeuw werd er een nieuw deel bijgevoegd, die de naam '''Grote Beyaert''' kreeg. In 1907/1908 werd het hele gebouw gerenoveerd.
 
  +
</div>
   
  +
==Voetnoten==
Het gebouw deed dienst als '''Stadhuis''' van 1474 tot 1914. Momenteel is het in dienst als '''Postgebouw'''.
 
  +
<div class="References">
 
  +
<references group="N" />
==Bron==
 
  +
</div>
*[[Marcel Kocken]], '''Gids voor Oud en Groot Mechelen''', p. 156
 
   
 
[[Categorie:Gebouwen]]
==Externe Links==
 
*...
 
 
[[Categorie:Gebouwen|Beyaert, De]]
 

Huidige versie van 14 feb 2021 om 23:34

English.gif A large 13th to 16th century building in Mechelen city centre
Het postgebouw 'De Beyaert', voormalig stadhuis

De Beyaert te Mechelen is het blok tussen de Sint-Rom­bouts­ka­the­draal en de Grote Markt en bestaat uit 2 delen: Dit langs de zijde van de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw en werd uitgebreid in de veertiende. Dat is de '‍Kleine Beyaert‍' sinds er in de 15e en 16e eeuw een nieuw deel is bijgevoegd: de '‍Grote Beyaert‍'. In 1907-'08 werd het hele gebouw gerenoveerd.

Geschiedenis[bewerken]

De naam 'Beyaert' herinnert aan het godshuis waarin tijdens de 13e eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige Sint-Rumoldus kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.

De Stad kocht dat gebouw in 1383 en verwierf de volgende jaren huizen er vlakbij. Aan het heterogene gebouwencomplex liet ze diverse werken uitvoeren ten dienste van haar administratie: het stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene personeelsleden werden er tewerkgesteld. Het gebouw deed dienst als stadhuis van 1474 tot 1914 en — door omruiling tegen de Keldermansvleugel aan overzijde van de Grote Markt met de Posterijen — sindsdien als postgebouw.

Varia[bewerken]

  • Vermits de Stad het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk bekostigde, keek deze verpersoonlijking van Mechelens gouden verleden bij de inhuldiging in 1849 vanop het midden van de Grote Markt in de richting van het stadhuis: De Beyaert. Van 1914 tot 2004 bleek ze met haar rug naar het Stadhuis te staan, een feit waaraan tot spot met het bestuur bij menige aanleiding herinnerd werd.

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Kocken, Marcel. Gids voor Oud en Groot Mechelen, p. 156

Voetnoten[bewerken]