Beyaert: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (Tekst vervangen - ". ‍" door ". ")
k (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
(geen verschil)

Huidige versie van 14 feb 2021 om 23:34

English.gif A large 13th to 16th century building in Mechelen city centre
Het postgebouw 'De Beyaert', voormalig stadhuis

De Beyaert te Mechelen is het blok tussen de Sint-Rom­bouts­ka­the­draal en de Grote Markt en bestaat uit 2 delen: Dit langs de zijde van de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw en werd uitgebreid in de veertiende. Dat is de '‍Kleine Beyaert‍' sinds er in de 15e en 16e eeuw een nieuw deel is bijgevoegd: de '‍Grote Beyaert‍'. In 1907-'08 werd het hele gebouw gerenoveerd.

Geschiedenis[bewerken]

De naam 'Beyaert' herinnert aan het godshuis waarin tijdens de 13e eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige Sint-Rumoldus kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.

De Stad kocht dat gebouw in 1383 en verwierf de volgende jaren huizen er vlakbij. Aan het heterogene gebouwencomplex liet ze diverse werken uitvoeren ten dienste van haar administratie: het stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene personeelsleden werden er tewerkgesteld. Het gebouw deed dienst als stadhuis van 1474 tot 1914 en — door omruiling tegen de Keldermansvleugel aan overzijde van de Grote Markt met de Posterijen — sindsdien als postgebouw.

Varia[bewerken]

  • Vermits de Stad het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk bekostigde, keek deze verpersoonlijking van Mechelens gouden verleden bij de inhuldiging in 1849 vanop het midden van de Grote Markt in de richting van het stadhuis: De Beyaert. Van 1914 tot 2004 bleek ze met haar rug naar het Stadhuis te staan, een feit waaraan tot spot met het bestuur bij menige aanleiding herinnerd werd.

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Kocken, Marcel. Gids voor Oud en Groot Mechelen, p. 156

Voetnoten[bewerken]