Beyaert: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (De Beyaert hernoemd naar Beyaert: Artikelnamen beginnen nooit met een lidwoord, ongeacht of dit ergens deel uitmaakt van een benaming vermits dat zelden door elkeen beseft wordt en in vele gevallen met-en-zonder lidwoord voorkomt.)
k (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{DISPLAYTITLE:De Beyaert}}
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg|thumb|400px|<center>'''Voormalig stadhuis "De Beyaert"''']]
 
  +
{{Translation|A large 13th to 16th century building in Mechelen city centre}}
 
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg|thumb|400px|<div>'''Het postgebouw 'De Beyaert', voormalig stadhuis'''</div>]]
   
  +
'''De Beyaert''' te [[Mechelen]] is het blok tussen de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Rom&shy;bouts&shy;ka&shy;the&shy;draal]] en de [[Grote Markt]] en bestaat uit 2 delen: Dit langs de zijde van de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw en werd uitgebreid in de veertiende. Dat is de '&zwj;'''Kleine Beyaert'''&zwj;' sinds er in de 15e en 16e eeuw een nieuw deel is bijgevoegd: de '&zwj;'''Grote Beyaert'''&zwj;'. In 1907-'08 werd het hele gebouw gerenoveerd.
[[Translation]] : Historical building
 
   
==Beschrijving==
+
==Geschiedenis==
Het naam '''Beyaert''' herinnert aan het godshuis in [[Mechelen]] waar tijdens de 13de eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige [[Sint Rombout|Sint-Rumoldus]] kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.
+
De naam 'Beyaert' herinnert aan het godshuis waarin tijdens de 13e eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige [[Sint Rombout|Sint-Rumoldus]] kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.
   
  +
De Stad kocht dat gebouw in 1383 en verwierf de volgende jaren huizen er vlakbij. Aan het heterogene gebouwencomplex liet ze diverse werken uitvoeren ten dienste van haar administratie: het stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene personeelsleden werden er tewerkgesteld. Het gebouw deed dienst als stadhuis van 1474 tot 1914 en — door omruiling tegen de [[Stadhuis#Keldermansvleugel|Keldermansvleugel]] aan overzijde van de Grote Markt met de Posterijen — sindsdien als postgebouw.
Het gebouw werd door de stadsmagistratuur gekocht in 1383. De volgende jaren verwierf de stad nog meer huizen in de onmiddellijke omgeving van de Beyaert.
 
   
  +
==Varia==
Diverse werken werden aan het heterogene gebouwencomplex uitgevoerd om de stadsadministratie ten dienste te zijn.
 
  +
*Vermits de Stad het [[Margaretha van Oostenrijk (1480-1530)#Standbeeld van Margriet|standbeeld van Margaretha van Oostenrijk]] bekostigde, keek deze verpersoonlijking van Mechelens gouden verleden bij de inhuldiging in 1849 vanop het midden van de Grote Markt in de richting van het stadhuis: De Beyaert. Van 1914 tot 2004 bleek ze met haar rug naar het [[Stadhuis]] te staan, een feit waaraan tot spot met het bestuur bij menige aanleiding herinnerd werd.
 
Het Mechelse stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene leden van het stadspersoneel werden er tewerkgesteld.
 
 
Het gebouw bevindt zich naast de Mechelse [[Sint-Romboutskathedraal]] en bestaat uit 2 delen :
 
 
*Kleine Beyaert
 
*Grote Beyaert
 
 
De "Kleine Beyaert" dateert van de 12e eeuw en werd uitgebreid in de 14e eeuw (Het originele deel is nog steeds zichtbaar langs de zijde van de Kathedraal).
 
 
In de 15e en 16e eeuw werd er een nieuw deel bijgevoegd, dat de naam "Grote Beyaert" kreeg.
 
 
In 1907 / 1908 werd het hele gebouw gerenoveerd.
 
 
Het gebouw deed dienst als [[stadhuis]] van 1474 tot 1914. Momenteel is het in dienst als postgebouw.
 
 
(Bron : [[Marcel Kocken]], Gids voor Oud en Groot Mechelen, p. 156)
 
   
 
==Galerij==
 
==Galerij==
 
<gallery>
 
<gallery>
Afbeelding:Postkantoor-beyaert.jpg|<center>'''Oude ansichtkaart'''
+
Afbeelding:Postkantoor-beyaert.jpg|'''De Beyaert''' oude foto
Afbeelding:beyaert1900.jpg|<center>'''De "Beyaert " <br> rond 1900'''
+
Afbeelding:beyaert1900.jpg|'''De Beyaert''' rond 1900
 
</gallery>
 
</gallery>
   
  +
==Bronnen==
[[Categorie:Gebouwen|Beyaert, De]]
 
  +
<div class="References">
 
[[Marcel Kocken|Kocken, Marcel]]. Gids voor Oud en Groot Mechelen, p.&#8239;156
  +
<references />
  +
</div>
  +
  +
==Voetnoten==
  +
<div class="References">
  +
<references group="N" />
  +
</div>
  +
 
[[Categorie:Gebouwen]]

Huidige versie van 14 feb 2021 om 23:34

English.gif A large 13th to 16th century building in Mechelen city centre
Het postgebouw 'De Beyaert', voormalig stadhuis

De Beyaert te Mechelen is het blok tussen de Sint-Rom­bouts­ka­the­draal en de Grote Markt en bestaat uit 2 delen: Dit langs de zijde van de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw en werd uitgebreid in de veertiende. Dat is de '‍Kleine Beyaert‍' sinds er in de 15e en 16e eeuw een nieuw deel is bijgevoegd: de '‍Grote Beyaert‍'. In 1907-'08 werd het hele gebouw gerenoveerd.

Geschiedenis[bewerken]

De naam 'Beyaert' herinnert aan het godshuis waarin tijdens de 13e eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige Sint-Rumoldus kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.

De Stad kocht dat gebouw in 1383 en verwierf de volgende jaren huizen er vlakbij. Aan het heterogene gebouwencomplex liet ze diverse werken uitvoeren ten dienste van haar administratie: het stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene personeelsleden werden er tewerkgesteld. Het gebouw deed dienst als stadhuis van 1474 tot 1914 en — door omruiling tegen de Keldermansvleugel aan overzijde van de Grote Markt met de Posterijen — sindsdien als postgebouw.

Varia[bewerken]

  • Vermits de Stad het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk bekostigde, keek deze verpersoonlijking van Mechelens gouden verleden bij de inhuldiging in 1849 vanop het midden van de Grote Markt in de richting van het stadhuis: De Beyaert. Van 1914 tot 2004 bleek ze met haar rug naar het Stadhuis te staan, een feit waaraan tot spot met het bestuur bij menige aanleiding herinnerd werd.

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Kocken, Marcel. Gids voor Oud en Groot Mechelen, p. 156

Voetnoten[bewerken]