Bewerken van Beyaert

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Waarschuwing: u bent niet aangemeld. Uw IP-adres wordt opgeslagen als u wijzigingen op deze pagina maakt.

Houd rekening met ons beleid, wanneer u pagina's aanmaakt of bewerkt. Voor hulp open deze link in een nieuw tabblad of venster (rechtermuisklik).

In geval u een overlegpagina bewerkt (herkenbaar door 'Overleg' vooraan de titel):

Gelieve voor elk afzonderlijk topic telkens een titeltje aan te maken.
   Indien u een nieuw topic aanmaakte door op een '+'-teken naast de tab 'bewerken' te klikken, wordt wat u na 'Onderwerp/kop:' invult automatisch als nieuw titeltje geplaatst.
Indien u een topic verderzet (in principe onderin dat topic): na andermans bijdrage (of ter onderscheid van uw net eerdere bijdrage), spring 1 stap (meer) in door een dubbelepunt (extra) vooraan.
Gelieve ook wijl u niet aangemeld bent, iedere boodschap te signeren met vier tildes ~~~~.

Voorbeeld:
==Titel eerste topic==
Commentaar 1 ~~~~
:Commentaar 2 ~~~~
::Commentaar 3 ~~~~

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het opslaan of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Afbeelding:button2.jpg|thumb|<font color=blue>'''[[Translation]] (Short) : History and description of an ancient house in the heart of the Innercity of Mechelen'''</font>]]
{{DISPLAYTITLE:De Beyaert}}
 
{{Translation|A large 13th to 16th century building in Mechelen city centre}}
 
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg|thumb|400px|<div>'''Het postgebouw 'De Beyaert', voormalig stadhuis'''</div>]]
 
   
  +
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg]]
'''De Beyaert''' te [[Mechelen]] is het blok tussen de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Rom&shy;bouts&shy;ka&shy;the&shy;draal]] en de [[Grote Markt]] en bestaat uit 2 delen: Dit langs de zijde van de kathedraal dateert uit de twaalfde eeuw en werd uitgebreid in de veertiende. Dat is de '&zwj;'''Kleine Beyaert'''&zwj;' sinds er in de 15e en 16e eeuw een nieuw deel is bijgevoegd: de '&zwj;'''Grote Beyaert'''&zwj;'. In 1907-'08 werd het hele gebouw gerenoveerd.
 
   
  +
'''Voormalig Stadhuis De Beyaert'''
==Geschiedenis==
 
De naam 'Beyaert' herinnert aan het godshuis waarin tijdens de 13e eeuw pelgrims, die de relieken van de Heilige [[Sint Rombout|Sint-Rumoldus]] kwamen vereren, een onderdak vonden en waar evenzeer aan ziekenzorg werd gedaan.
 
   
De Stad kocht dat gebouw in 1383 en verwierf de volgende jaren huizen er vlakbij. Aan het heterogene gebouwencomplex liet ze diverse werken uitvoeren ten dienste van haar administratie: het stadsbestuur hield er beperkte zittingen en verscheidene personeelsleden werden er tewerkgesteld. Het gebouw deed dienst als stadhuis van 1474 tot 1914 en — door omruiling tegen de [[Stadhuis#Keldermansvleugel|Keldermansvleugel]] aan overzijde van de Grote Markt met de Posterijen — sindsdien als postgebouw.
 
   
  +
{{begin}}
==Varia==
 
  +
[[Afbeelding:button2.jpg|thumb|<font color=blue>'''[http://www.flickr.com/search/?q=beyaert++mechelen&s=rec Foto's]'''</font>]]
*Vermits de Stad het [[Margaretha van Oostenrijk (1480-1530)#Standbeeld van Margriet|standbeeld van Margaretha van Oostenrijk]] bekostigde, keek deze verpersoonlijking van Mechelens gouden verleden bij de inhuldiging in 1849 vanop het midden van de Grote Markt in de richting van het stadhuis: De Beyaert. Van 1914 tot 2004 bleek ze met haar rug naar het [[Stadhuis]] te staan, een feit waaraan tot spot met het bestuur bij menige aanleiding herinnerd werd.
 
  +
  +
==Beschrijving==
 
[[Afbeelding:beyaert1900.jpg|thumb|'''De Beyaert rond 1900''']]
 
Het naam '''De Beyaert''' herinnert aan het '''Godshuis''' in '''[[Mechelen]]''' waar tijdens de 13de eeuw '''pelgrims''', die de relieken van de '''H. Rumoldus''' kwamen vereren, een '''onderdak''' vonden en waar evenzeer aan '''ziekenzorg''' werd gedaan.
  +
  +
Het gebouw werd door de '''stadsmagistratuur''' gekocht in 1383. De volgende jaren verwierf de stad nog meer huizen in de onmiddellijke omgeving van de Beyaert en werden diverse werken aan het heterogene gebouwencomplex uitgevoerd om de '''stadsadministratie''' ten dienste te zijn. Het '''stadsbestuur''' hield er beperkte '''zittingen''', tevens waren er verscheidene '''klerken, of stadsambtenaren''' tewerkgesteld.
  +
  +
Het gebouw bevindt zich naast de '''[[Sint-Romboutskathedraal]]''' en bestaat uit 2 delen :
  +
*De '''Kleine Beyaert'''
  +
*De '''Grote Beyaert'''
  +
De '''Kleine Beyaert''' dateert van de 12e eeuw en werd uitgebreid in de 14e eeuw (Het originele deel is '''nog steeds zichtbaar''' langs de zijde van de Kathedraal). In de 15e en 16e eeuw werd er een nieuw deel bijgevoegd, die de naam '''Grote Beyaert''' kreeg. In 1907/1908 werd het hele gebouw gerenoveerd.
  +
  +
Het gebouw deed dienst als '''Stadhuis''' van 1474 tot 1914. Momenteel is het in dienst als '''Postgebouw'''.
  +
 
==Bron==
 
*[[Marcel Kocken]], '''Gids voor Oud en Groot Mechelen''', p. 156
  +
  +
==Externe Links==
  +
*...
   
 
==Galerij==
 
==Galerij==
 
<gallery>
 
<gallery>
Afbeelding:Postkantoor-beyaert.jpg|'''De Beyaert''' oude foto
+
Afbeelding:Postkantoor-beyaert.jpg|'''Oude Ansichtkaart'''
Afbeelding:beyaert1900.jpg|'''De Beyaert''' rond 1900
+
Afbeelding:...|'''...'''
  +
Afbeelding:...|'''...'''
 
</gallery>
 
</gallery>
   
  +
{{hogekaart}}
==Bronnen==
 
<div class="References">
 
[[Marcel Kocken|Kocken, Marcel]]. Gids voor Oud en Groot Mechelen, p.&#8239;156
 
<references />
 
</div>
 
 
==Voetnoten==
 
<div class="References">
 
<references group="N" />
 
</div>
 
   
[[Categorie:Gebouwen]]
+
[[Categorie:Gebouwen|Beyaert, De]]

Let op: alle bijdragen aan Mechelen Mapt worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (zie Mechelen Mapt:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjabloon: