Battenbroek

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 13 nov 2014 om 05:31 (Initieel artikel.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Nature area at the northwesterly edge of Mechelen

<googlemap version="0.9" lat="51.067800" lon="4.439600" zoom="14" width="452" height="460"> (T) 51.068010,4.441690,Taverne-restaurant Battenbroek (W) 51.059390,4.457470,Watertoren bij industriezone Mechelen-Noord </googlemap>

Het natuurgebied Battenbroek

Battenbroek is in de deelgemeente Walem de meest noordwestelijke uithoek van Mechelen. Het is een natuurgebied tussen westelijk de Dijle en noordelijk de Nete, aan de samenvloeiing van die rivieren. Oostelijk vormt de Spildorenbeek de scheiding met het dorp Walem en zuidelijk paalt het groen aan de industriezone Mechelen-Noord.[1]

De E19 doornijdt het broek. Zandwinning voor de aanleg van die autosnelweg vormde de Grote Vijver, tussen Dijle en E19, en de Kleine Vijver, aan de overzijde van de snelweg. Op de eerstgenoemde beoefent een club waterskiën en de andere is een publieke visvijver.

Kleine Vijver

In toenemende mate werd in de Kleine Vijver ook gezwommen, wijl politiepatrouilles op hete zomerweekenddagen tot een duizendtal bezoekers, waaronder tal van picknickers, oogluikend liet begaan. Sinds 2004 kwam daar drastisch verandering in, zowel door nultolerantie met ogenblikkelijke verbalisatie bij zeer sterk verhoogde observatiefrequentie, als door het voor wagens versperren van de naastliggende Spildorenlaan zodat de enkele honderden parkeergelegenheden verdwenen. Ook werden omheen de Kleine Vijver vuilbakjes weggehaald en het geboomte en struikgewas fel uitgedund. Sindsdien werd het een quasi geheel verlaten, nogal verwaarloosd en weinig aantrekkelijk wandelterrein.

Grote Vijver

Bij de Grote Vijver staat aan de Blarenberglaan het taverne-restaurant Battenbroek met een flink terras, alwaar een baantje naar de Netebrug in het dorp leidt. Doorgaand autoverkeer tussen beide straten wordt weliswaar vrijwel steeds geblokkeerd en bij verscheidene gelegenheden bleek een verkeersbord de ene of de andere toegangsweg tot de taverne te verbieden. Vlak hierbij ligt ook het voetbalterrein van FC Walem.[2] Een recente ringdijk belemmert het zicht op vijver vanaf de Blarenberglaan en pal middenop deze rechte baan werd een nieuwe elektriciteitsmast geplaatst, waar dus met een bocht omheen gereden moet worden. ter hoogte van die ringdijk werd een groot aantal nieuwe dwarse parkeerplaaten aangelegd, met op het zicht nog onduidelijk praktisch nut.

Bronnen

  1. Officieuze coordinatie van de jachtreglementering (Doc) p. 102-103. Vlaamse Overheid (2011-02-28). Nagezien 2014-11-13.
  2. FC Walem - Clubinfo - Algemene info. FC Walem. Nagezien 2014-11-13.

Voetnoten