't Ankertje aan de Dijle

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 25 jun 2014 om 04:23 (→‎Geschiedenis: stijl en relatieve datering)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif An old and famous pub in Mechelen.
't Ankertje aan de Dijle

't Ankertje aan de Dijle op de Vismarkt te Mechelen is een kroeg die verbonden is aan brouwerij Het Anker. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.

Geschiedenis

Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de Begijnenstraat vanaf eind jaren '60 de Muze, de King's Club en de duistere Bull's Club gevestigd waren geweest, hield Gust Van der Krieken er enkele decennia lang de bruine kroeg 't Stamenee open.[1]

In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de Dijlefeesten in. Ook Den Akker en De Verloren Zoon waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige Babbits, nog voor die verdween gevolgd door Den Stillen Genieter, de enige die nog steeds haar karakter bewaart. In diezelfde periode opende De Gouden Vis, de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarkt al wat achter zich begon te laten.

Adres/Contact

  • Vismarkt 20
  • Tel + fax : 015 34 60 34
  • Website

Externe Links

Filmlinks


Bronnen

  1. Van der krieken Mechelen (nagezien 2012-10-25)