Ankertje aan de Dijle: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (Heeft het beveiligingsniveau gewijzigd voor "Ankertje aan de Dijle": Pagina onder beheerdersverantwoordelijkheid: Vastliggende eigennaam + gestandaardiseerde benaming met 'displaytitle' ([Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(std; filmlinks YtNew (incl. vimeo); update Den Stillen.)
Regel 1: Regel 1:
 
{{DISPLAYTITLE:'t Ankertje aan de Dijle}}
 
{{DISPLAYTITLE:'t Ankertje aan de Dijle}}
 
{{translation|An old and famous pub in Mechelen.}}
 
{{translation|An old and famous pub in Mechelen.}}
[[Afbeelding:ankertje.jpg|thumb|400px|<div class="center">''''t Ankertje aan de Dijle'''</div>]]
+
[[Afbeelding:ankertje.jpg|thumb|400px|<div>''''t Ankertje aan de Dijle'''</div>]]
''''t Ankertje aan de Dijle''' op de [[Vismarkt]] te '''[[Mechelen]]''' is een kroeg die verbonden is aan [[Het Anker|brouwerij Het Anker]]. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.
+
''''t Ankertje aan de Dijle''' op de [[Vismarkt]] te [[Mechelen]] is een kroeg die verbonden is aan [[Het Anker|brouwerij Het Anker]]. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de [[Begijnenstraat]] vanaf eind jaren '60 de ''Muze'', de ''King's Club'' en de duistere ''Bull's Club'' gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken<ref>[http://home.scarlet.be/fikske/vanderkrieken/vdk_mechelen/vanderkrieken_mechelen.htm Van der krieken Mechelen] (nagezien 2012-10-25)</ref> er enkele decennia lang de bruine kroeg ''[[Stamenee|'t Stamenee]]'' open.
+
Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de [[Begijnenstraat]] vanaf eind jaren '60 de ''Muze'', de ''King's Club'' en de duistere ''Bull's Club'' gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken<ref>[http://home.scarlet.be/fikske/vanderkrieken/vdk_mechelen/vanderkrieken_mechelen.htm Van der krieken Mechelen] <small>Nagezien 2012-10-25.</small></ref> er enkele decennia lang de bruine kroeg ''[[Stamenee|'t Stamenee]]'' open.
   
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de [[Dijlefeesten]] in. Ook ''[[Akker|Den Akker]]'' en ''[[Verloren Zoon|De Verloren Zoon]]'' waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige ''[[Babbits]]'', nog voor die verdween gevolgd door ''[[Stillen Genieter|Den Stillen Genieter]]'', de enige die nog steeds haar karakter bewaart. In diezelfde periode opende ''[[Gouden Vis|De Gouden Vis]]'', de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarkt al wat achter zich begon te laten.
+
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de [[Dijlefeesten]] in. Ook ''[[Akker|Den Akker]]'' en ''[[Verloren Zoon|De Verloren Zoon]]'' waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige ''Babbits'', nog voor die verdween gevolgd door ''[[Stillen Genieter|Den Stillen Genieter]]'', de enige die tot de opgedrongen sluiting in december 2014 steeds haar karakter bewaarde, in de [[Nauwstraat]]. Er vlak naast opende in diezelfde periode de ''[[Gouden Vis|De Gouden Vis]]'', de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarktbuurt al wat achter zich begon te laten.
   
Begin 2015 nam de brouwerij ook de uitbating van haar café over, nadat Jaak Deprez de zaak een dikke tien jaar had gerund.<ref>[http://www.gva.be/cnt/dmf20141214_01428254/brouwerij-neemt-t-ankertje-aan-de-dijle-zelf-over GVA - Brouwerij neemt 't Ankertje aan de Dijle zelf over]</ref>
+
Begin 2015 nam de brouwerij ook de uitbating van haar café over, nadat Jaak Deprez de zaak een dikke tien jaar had gerund.<ref>Van Haezendonck, Sven. [http://www.gva.be/cnt/dmf20141214_01428254/brouwerij-neemt-t-ankertje-aan-de-dijle-zelf-over Brouwerij neemt 't Ankertje aan de Dijle zelf over]. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2014-12-14). <small>Nagezien 2019-04-04.</small></ref>
   
== Contact ==
+
==Contact==
 
*Adres: Vismarkt 20
 
*Adres: Vismarkt 20
*Tel + fax: 015 34 60 34
+
*Tel./fax.: 015 34 60 34
 
*Website: [http://www.tankertje.be/ www.tankertje.be]
 
*Website: [http://www.tankertje.be/ www.tankertje.be]
   
== Externe links ==
+
==Filmlinks==
 
<div class="YtOnly YtNew">
 
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<embedvideo service="vimeo" dimensions="356x200">76879631</embedvideo></div>
 
Dijlefeesten 2013</div>
 
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<embedvideo service="youtube" dimensions="356x200">kiJ_HVr5-_E</embedvideo><!--identieke opname, service="vimeo": 25551374--></div>
 
't Ankertje aan de Dijle Mechelen</div>
  +
</div><br />
  +
  +
==Externe links==
 
*[http://www.hetanker.be/brasserie/AnkertjeNL.html Pagina over Het Ankertje bij Brouwerij Het Anker]
 
*[http://www.hetanker.be/brasserie/AnkertjeNL.html Pagina over Het Ankertje bij Brouwerij Het Anker]
 
*[http://www.flickr.com/search/?q=ankertje+aan+de+dijle&s=rec Foto's]
 
*[http://www.flickr.com/search/?q=ankertje+aan+de+dijle&s=rec Foto's]
 
==Filmlinks==
 
<div class="YtOnly">
 
<div class="YtA" style="width:274px;"><div class="YtB">
 
<youtube>
 
title=Dijlefeesten 2013
 
movie_url=http://player.vimeo.com/video/76879631
 
embed_source_url=http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=76879631
 
width=276
 
height=200
 
wrap=no
 
</youtube></div></div>
 
<div class="YtA" style="width:250px;"><div class="YtB">
 
<youtube>
 
title='t Ankertje aan de Dijle Mechelen
 
movie_url=http://www.youtube.com/watch?v=kiJ_HVr5-_E
 
embed_source_url=http://www.youtube.com/v/kiJ_HVr5-_E
 
width=252
 
height=200
 
wrap=no
 
</youtube></div></div>
 
<!--identieke opname, andere uploader: id=25551374--></div><br />
 
   
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
  +
<div class="References">
 
<references />
 
<references />
  +
</div>
  +
  +
==Voetnoten==
  +
<div class="References">
  +
<references group="N" />
  +
</div>
   
 
[[Categorie:Cafés]]
 
[[Categorie:Cafés]]

Versie van 4 apr 2019 21:07

English.gif An old and famous pub in Mechelen.
't Ankertje aan de Dijle

't Ankertje aan de Dijle op de Vismarkt te Mechelen is een kroeg die verbonden is aan brouwerij Het Anker. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.

Geschiedenis

Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de Begijnenstraat vanaf eind jaren '60 de Muze, de King's Club en de duistere Bull's Club gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken[1] er enkele decennia lang de bruine kroeg 't Stamenee open.

In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de Dijlefeesten in. Ook Den Akker en De Verloren Zoon waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige Babbits, nog voor die verdween gevolgd door Den Stillen Genieter, de enige die tot de opgedrongen sluiting in december 2014 steeds haar karakter bewaarde, in de Nauwstraat. Er vlak naast opende in diezelfde periode de De Gouden Vis, de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarktbuurt al wat achter zich begon te laten.

Begin 2015 nam de brouwerij ook de uitbating van haar café over, nadat Jaak Deprez de zaak een dikke tien jaar had gerund.[2]

Contact

Filmlinks

Dijlefeesten 2013
't Ankertje aan de Dijle Mechelen


Externe links

Bronnen

  1. Van der krieken Mechelen Nagezien 2012-10-25.
  2. Van Haezendonck, Sven. Brouwerij neemt 't Ankertje aan de Dijle zelf over. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2014-12-14). Nagezien 2019-04-04.

Voetnoten