Ankertje aan de Dijle: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Dijlefeesten en de bruine kroegen van de vismarkt)
k (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
 
(25 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{DISPLAYTITLE:'t Ankertje aan de Dijle}}
 
{{DISPLAYTITLE:'t Ankertje aan de Dijle}}
{{translation|An old and famous pub in Mechelen.}}
+
{{Translation|An old and famous pub in Mechelen.}}
[[Afbeelding:ankertje.jpg|thumb|400px|'''Het Ankertje aan de Dijle is een kroeg die verbonden is aan [[Het Anker|brouwerij Het Anker]]''']]
+
[[Afbeelding:ankertje.jpg|thumb|400px|<div>''''t Ankertje aan de Dijle'''</div>]]
''''t Ankertje aan de Dijle''' bevindt zich op de '''[[Vismarkt]]''' in '''[[Mechelen]]'''. Men tapt er uiteraard de diverse bieren van de enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uihalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.
+
''''t Ankertje aan de Dijle''' op de [[Vismarkt]] te [[Mechelen]] is een kroeg die verbonden is aan [[Het Anker|brouwerij Het Anker]]. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.
   
== Geschiedenis ==
+
==Geschiedenis==
Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de [[Begijnenstraat]] een duistere zaak 'Bull's Club' gevestigd was geweest, hield Gust Van der krieken er enkele decennia lang de bruine kroeg ''[[Staminee|'t Stamenee]]'' open.<ref>[http://home.scarlet.be/fikske/vanderkrieken/vdk_mechelen/vanderkrieken_mechelen.htm Van der krieken Mechelen] (nagezien 2012-10-25)</ref>{{bron?|Hier stond tot 2012-10-25: '[Staminee]] van de legendarische Mechelse cafebaas [[Bodo Vandevoorde]]'. Bodo en Coletje hadden ertegenover 'de (Verloren) Zoon' voor ze naar 't Klapgat trokken, en 'de Gust van't Stamenee' had zijn op de Vismarkt gebruikelijke naam toch aan iets te danken. Was 'den Bodo' tot Wilfried uit de Zoon verdween ooit in 't Stamenee? Maar deze laatste kroeg was geheel geblindeerd (rood en zwart geschilderd) en heette 'Bull's Club' tot in 19?? (en ervoor of erna, 'Psychedelic' of zo - met de ook dan ondoorzichtige ramen in die periode in psychedelische kleurenpatronen). -- Hoort dus elders thuis: '''Den Bodo''' verliet eind jaren 80 de Vismarkt en tapte lange tijd in café [[Klapgat]] op de [[Wollemarkt]]. Bodo was een van de stuwende krachten achter de eerste '''[[Dijlefeesten]]'''.}} De kleuren van de gevel waren toen niet groen, maar rood.
+
Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de [[Begijnenstraat]] vanaf eind jaren '60 de ''Muze'', de ''King's Club'' en de duistere ''Bull's Club'' gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken<ref>[http://home.scarlet.be/fikske/vanderkrieken/vdk_mechelen/vanderkrieken_mechelen.htm Van der krieken Mechelen] <small>Nagezien 2012-10-25.</small></ref> er enkele decennia lang de bruine kroeg ''[[Stamenee|'t Stamenee]]'' open.
   
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de café's er jaarlijks de [[Dijlefeesten]] in. Ook [[Den Akker]] en [[De Verloren Zoon]] waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige [[Babbits]] en de nog bestaande [[Den Stillen Genieter]].
+
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de [[Dijlefeesten]] in. Ook ''[[Akker|Den Akker]]'' en ''[[Verloren Zoon|De Verloren Zoon]]'' waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige ''Babbits'', nog voor die verdween gevolgd door ''[[Stillen Genieter|Den Stillen Genieter]]'', de enige die tot de opgedrongen sluiting in december 2014 steeds haar karakter bewaarde, in de [[Nauwstraat]]. Er vlak naast opende in diezelfde periode de ''[[Gouden Vis|De Gouden Vis]]'', de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarktbuurt al wat achter zich begon te laten.
   
  +
Begin 2015 nam de brouwerij ook de uitbating van haar café over, nadat Jaak Deprez de zaak een dikke tien jaar had gerund.<ref>Van Haezendonck, Sven. [http://www.gva.be/cnt/dmf20141214_01428254/brouwerij-neemt-t-ankertje-aan-de-dijle-zelf-over Brouwerij neemt 't Ankertje aan de Dijle zelf over]. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2014-12-14). <small>Nagezien 2019-04-04.</small></ref>
== Adres/Contact ==
 
*'''Vismarkt''' 20
 
*Tel + fax : 015 34 60 34
 
*[http://www.tankertje.be/ Website]
 
   
== Externe Links ==
+
==Contact==
 
*Adres: Vismarkt 20
 
*Tel./fax.: 015 34 60 34
 
*Website: [http://www.tankertje.be/ www.tankertje.be]
  +
  +
==Filmlinks==
  +
<div class="YtOnly YtNew">
  +
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<embedvideo service="vimeo" dimensions="356x200">76879631</embedvideo></div>
  +
Dijlefeesten 2013</div>
  +
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<embedvideo service="youtube" dimensions="356x200">kiJ_HVr5-_E</embedvideo><!--identieke opname, service="vimeo": 25551374--></div>
  +
't Ankertje aan de Dijle Mechelen</div>
  +
</div><br />
  +
  +
==Externe links==
 
*[http://www.hetanker.be/brasserie/AnkertjeNL.html Pagina over Het Ankertje bij Brouwerij Het Anker]
 
*[http://www.hetanker.be/brasserie/AnkertjeNL.html Pagina over Het Ankertje bij Brouwerij Het Anker]
 
*[http://www.flickr.com/search/?q=ankertje+aan+de+dijle&s=rec Foto's]
 
*[http://www.flickr.com/search/?q=ankertje+aan+de+dijle&s=rec Foto's]
   
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
  +
<div class="References">
 
<references />
 
<references />
  +
</div>
  +
  +
==Voetnoten==
  +
<div class="References">
  +
<references group="N" />
  +
</div>
   
[[Categorie:Café]]
+
[[Categorie:Cafés]]

Huidige versie van 15 feb 2021 om 00:12

English.gif An old and famous pub in Mechelen.
't Ankertje aan de Dijle

't Ankertje aan de Dijle op de Vismarkt te Mechelen is een kroeg die verbonden is aan brouwerij Het Anker. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de Begijnenstraat vanaf eind jaren '60 de Muze, de King's Club en de duistere Bull's Club gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken[1] er enkele decennia lang de bruine kroeg 't Stamenee open.

In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de Dijlefeesten in. Ook Den Akker en De Verloren Zoon waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige Babbits, nog voor die verdween gevolgd door Den Stillen Genieter, de enige die tot de opgedrongen sluiting in december 2014 steeds haar karakter bewaarde, in de Nauwstraat. Er vlak naast opende in diezelfde periode de De Gouden Vis, de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarktbuurt al wat achter zich begon te laten.

Begin 2015 nam de brouwerij ook de uitbating van haar café over, nadat Jaak Deprez de zaak een dikke tien jaar had gerund.[2]

Contact[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Dijlefeesten 2013
't Ankertje aan de Dijle Mechelen


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Van der krieken Mechelen Nagezien 2012-10-25.
  2. Van Haezendonck, Sven. Brouwerij neemt 't Ankertje aan de Dijle zelf over. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2014-12-14). Nagezien 2019-04-04.

Voetnoten[bewerken]