Bewerken van Ankertje aan de Dijle

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Waarschuwing: u bent niet aangemeld. Uw IP-adres wordt opgeslagen als u wijzigingen op deze pagina maakt.

Houd rekening met ons beleid, wanneer u pagina's aanmaakt of bewerkt. Voor hulp open deze link in een nieuw tabblad of venster (rechtermuisklik).

In geval u een overlegpagina bewerkt (herkenbaar door 'Overleg' vooraan de titel):

Gelieve voor elk afzonderlijk topic telkens een titeltje aan te maken.
   Indien u een nieuw topic aanmaakte door op een '+'-teken naast de tab 'bewerken' te klikken, wordt wat u na 'Onderwerp/kop:' invult automatisch als nieuw titeltje geplaatst.
Indien u een topic verderzet (in principe onderin dat topic): na andermans bijdrage (of ter onderscheid van uw net eerdere bijdrage), spring 1 stap (meer) in door een dubbelepunt (extra) vooraan.
Gelieve ook wijl u niet aangemeld bent, iedere boodschap te signeren met vier tildes ~~~~.

Voorbeeld:
==Titel eerste topic==
Commentaar 1 ~~~~
:Commentaar 2 ~~~~
::Commentaar 3 ~~~~

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het opslaan of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
 
{{translation|An old and famous pub in Mechelen.}}
{{DISPLAYTITLE:'t Ankertje aan de Dijle}}
 
  +
[[Afbeelding:ankertje.jpg|thumb|400px|'''Het Ankertje aan de Dijle is een kroeg die verbonden is aan [[Het Anker|brouwerij Het Anker]]''']]
{{Translation|An old and famous pub in Mechelen.}}
 
[[Afbeelding:ankertje.jpg|thumb|400px|<div>''''t Ankertje aan de Dijle'''</div>]]
+
Het '''Ankertje aan de Dijle''' bevindt zich op de '''[[Vismarkt]]''' in '''[[Mechelen]]'''.
''''t Ankertje aan de Dijle''' op de [[Vismarkt]] te [[Mechelen]] is een kroeg die verbonden is aan [[Het Anker|brouwerij Het Anker]]. Ze biedt de diverse bieren van deze enige nog immer productieve brouwerij in de stad. Men kan er ook grote flessen uithalen en zelfs bierpralines zijn er te koop.
 
   
  +
Men tapt er uiteraard diverse bieren van de stadsbrouwerij. Je kunt er ook grote flessen aanschaffen om mee te nemen en er zijn zelfs bierpralines te koop.
==Geschiedenis==
 
Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de [[Begijnenstraat]] vanaf eind jaren '60 de ''Muze'', de ''King's Club'' en de duistere ''Bull's Club'' gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken<ref>[http://home.scarlet.be/fikske/vanderkrieken/vdk_mechelen/vanderkrieken_mechelen.htm Van der krieken Mechelen] <small>Nagezien 2012-10-25.</small></ref> er enkele decennia lang de bruine kroeg ''[[Stamenee|'t Stamenee]]'' open.
 
   
 
== Geschiedenis ==
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. In navolging van de oertijd der Gentse Feesten richtten de nabije cafés er jaarlijks de [[Dijlefeesten]] in. Ook ''[[Akker|Den Akker]]'' en ''[[Verloren Zoon|De Verloren Zoon]]'' waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige ''Babbits'', nog voor die verdween gevolgd door ''[[Stillen Genieter|Den Stillen Genieter]]'', de enige die tot de opgedrongen sluiting in december 2014 steeds haar karakter bewaarde, in de [[Nauwstraat]]. Er vlak naast opende in diezelfde periode de ''[[Gouden Vis|De Gouden Vis]]'', de eerste drankgelegenheid die de bruine-kroegenstijl van de Vismarktbuurt al wat achter zich begon te laten.
 
  +
Nadat aan de Vismarkt op de hoek van de [[Begijnenstraat]] een duistere zaak 'Bull's Club' gevestigd was geweest, hield Gust Van der krieken er enkele decennia lang de bruine kroeg ''[[Staminee|'t Stamenee]]'' open.<ref>[http://home.scarlet.be/fikske/vanderkrieken/vdk_mechelen/vanderkrieken_mechelen.htm Van der krieken Mechelen] (nagezien 2012-10-25)</ref>{{bron?|Hier stond tot 2012-10-25: '[Staminee]] van de legendarische Mechelse cafebaas [[Bodo Vandevoorde]]'. Bodo en Coletje hadden ertegenover 'de (Verloren) Zoon' voor ze naar 't Klapgat trokken, en 'de Gust van't Stamenee' had zijn op de Vismarkt gebruikelijke naam toch aan iets te danken. Was 'den Bodo' tot Wilfried uit de Zoon verdween ooit in 't Stamenee? Maar deze laatste kroeg heette 'Bull's Club' tot in 19?? en was toen geheel geblindeerd. -- Hoort dus elders thuis: '''Den Bodo''' verliet eind jaren 80 de Vismarkt en tapte lange tijd in café [[Klapgat]] op de [[Wollemarkt]]. Bodo was een van de stuwende krachten achter de eerste '''[[Dijlefeesten]]'''.}} De kleuren van de gevel waren toen niet groen, maar rood.
   
  +
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw was de Vismarkt een ontmoetingsplek voor hippies en kunstenaars. Ook café's [[Den Akker]] en [[De Verloren Zoon]] waren toen bruine kroegen.
Begin 2015 nam de brouwerij ook de uitbating van haar café over, nadat Jaak Deprez de zaak een dikke tien jaar had gerund.<ref>Van Haezendonck, Sven. [http://www.gva.be/cnt/dmf20141214_01428254/brouwerij-neemt-t-ankertje-aan-de-dijle-zelf-over Brouwerij neemt 't Ankertje aan de Dijle zelf over]. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2014-12-14). <small>Nagezien 2019-04-04.</small></ref>
 
   
==Contact==
+
== Adres/Contact ==
*Adres: Vismarkt 20
+
*'''Vismarkt''' 20
*Tel./fax.: 015 34 60 34
+
*Tel + fax : 015 34 60 34
*Website: [http://www.tankertje.be/ www.tankertje.be]
+
*[http://www.tankertje.be/ Website]
   
==Filmlinks==
+
== Externe Links ==
<div class="YtOnly YtNew">
 
<div class="YtA"><div class="YtB">
 
<embedvideo service="vimeo" dimensions="356x200">76879631</embedvideo></div>
 
Dijlefeesten 2013</div>
 
<div class="YtA"><div class="YtB">
 
<embedvideo service="youtube" dimensions="356x200">kiJ_HVr5-_E</embedvideo><!--identieke opname, service="vimeo": 25551374--></div>
 
't Ankertje aan de Dijle Mechelen</div>
 
</div><br />
 
 
==Externe links==
 
 
*[http://www.hetanker.be/brasserie/AnkertjeNL.html Pagina over Het Ankertje bij Brouwerij Het Anker]
 
*[http://www.hetanker.be/brasserie/AnkertjeNL.html Pagina over Het Ankertje bij Brouwerij Het Anker]
 
*[http://www.flickr.com/search/?q=ankertje+aan+de+dijle&s=rec Foto's]
 
*[http://www.flickr.com/search/?q=ankertje+aan+de+dijle&s=rec Foto's]
   
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
<div class="References">
 
 
<references />
 
<references />
</div>
 
 
==Voetnoten==
 
<div class="References">
 
<references group="N" />
 
</div>
 
   
[[Categorie:Cafés]]
+
[[Categorie:Café]]

Let op: alle bijdragen aan Mechelen Mapt worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (zie Mechelen Mapt:Auteursrechten voor details). Als u niet wilt dat uw tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij belooft u ons tevens dat u deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjabloon: