Zennegat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Picturesque corner of Mechelen municipality where the river Zenne as well as the Leuven Channel flow into the river Dijle
Zennegat

Bezig met het laden van de kaart...

Het Zennegat is een zeer pittoresk plekje in een nog geheel landelijk stukje Mechelen, een uithoek van het gehucht Battel. Het gebiedje ligt aan de monding van de Zenne in de Dijle, met daartussenin een sas en de uitmonding van de Leuvense Vaart. De toerist vindt er een bruin caféetje met zomerterrasjes en een bonte verzameling oude huisjes.

Historiek[bewerken]

Van oudsher woonden hier enkele families, die generaties lang het beroep van bootsleper uitoefenden. Het werk verdween echter wanneer modernere vaartuigen gemotoriseerd werden. Er zijn altijd 20 huizen geweest in het Zennegat.

Het idyllische gehucht is sedert de 20ste eeuw inspiratie en een leefomgeving geweest voor kunstenaars en muzikanten. In 2005 maakte André Goudbeek een cd - die hij naar deze plaats genoemd had - met bandoneon-improvisaties. Ook de Mechels kunstenaar Frans Croes woonde, tot aan zijn dood in 2011, aan het Zennegat, waar hij ook zijn atelier had. Net ten zuiden van het Zennegat vindt men het natuurpark "den Battelaer".

Aan het Zennegat zijn er nieuwe fiets- en voetgangersbruggen die een kilometerslange omweg vermijden. De Leuvense Vaart kon men vanouds overschrijden bovenop de sluisjes, maar men bleef tussen de rivieren ingesloten. Nu maakt een pontonbruggetje de oversteek van het kanaal veiliger en een vaste brug voor deze zwakke weggebruikers werd over de Zenne gelegd. Zo bereikt men sinds 2011 Heffen — eventueel na een verfrissing of hartige snack aan de voet van de Zennedijk in de Zennehoeve, ofwel noordwaarts via een hondertal meters Zenne- en een klein eindje Dijledijk ‍[N 1] de al in 2002 aangebrachte gelijkaardige bruggen over de Dijle en de Nete, vlakbij de plaats waar die rivieren samen de Rupel vormen. Over de eerste is er na 2,5 km meanderen een Netedijkafrit bij het Battenbroek en het dorp van Walem, keert men langs de Dijle en Buitendijle stadwaarts of kiest men meteen de tweede met haar afdalende helling in Rumst. Men kan echter ook naar het Scheldeland verder fietsen op de Rupeldijk : Klein-Willebroek en Wintam aan linkeroever of via de beide bruggen langsheen Terhagen naar Boom.

Varia[bewerken]

  • Op 3 mei 1996 verdween de toen tweejarige Liam Vanden Branden spoorloos toen hij in de tuin van zijn grootmoeder aan het spelen was dichtbij het Zennegat. Of de peuter werd ontvoerd of in het water viel is - tot op heden - niet geweten. Het jongetje werd nooit teruggevonden.[1]
  • Begin 2017 ontving de 70-jarige Willy Verworst uit Heffen op het nationale gala van het Centrum Voor Beeldexpressie (CVB) goud voor zijn regie van de kortfilm ‍'Het spook van 't Zennegat'‍ van productiehuis M.A.F.I.A. (Mechelse Amateurfilmers In Actie). Voor de ganse film spraken de acteurs van het Echt Mechels Theater Mechels dialect.[2][3]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Naar het Zennegat via Vaart & Dijle
Het Zennegat en zijn bewoners


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Onopgeloste misdaadzaken in België. Skynet nieuws
  2. Heffenaar Willy Verworst maakt nieuwe kortfilm. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2015-11-06) Nagezien 2017-02-03.
  3. Heffenaar pakt goud met "Het Spook van 't Zennegat". Het Nieuwsblad (2017-01-05) Nagezien 2017-02-03.

Voetnoten[bewerken]

  1. Google Maps toont aan de linkeroever ten onrechte "Rupeldijk" alwaar dit Zennedijk en dan Dijledijk moet zijn.