Willem Van Caster

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Canon from Mechelen
De Mechelse Sint-Romboutskathedraal

Willem (of Guillaume) Van Caster, geboren te Mechelen in 1836 en overleden op 7 mei 1918, was een kanunnik, archeoloog, docent godsdienst en Latijn aan het Leuvense atheneum, leraar aan het Lemmensinstituut ‍[1] en docent lokale geschiedenis en archeologie aan het Sint-Romboutscollege te Mechelen.

Als archeoloog was Willem Van Caster actief in verschillende lokale en regionale verenigingen en was hij lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten. Veel Mechelaars vernamen historische wetenswaardigheidjes afkomstig uit zijn beschrijving van de afzonderlijke straten van hun stad.

Biografie

Willem Van Caster studeerde aan het College van Pitzemburg en aan het Mechels Seminarie. Hij werd benoemd tot priester en kapelaan van monsigneur Victor Scheppers.

Van Caster werd in 1883 schatbewaarder van de kerkfabriek van Sint-Rombouts. Hierdoor werd hij actief in de binnenrestauratie en het onderhoud van het meubilair.[2] Ook ijverde hij, gedurende zijn leven, voor het alsnog plaatsen van de ontbrekende spits op de Sint-Romboutstoren. De zware bombardementen op Mechelen en de talloze vernielingen in de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen hem hard aan. Samen met onder meer tal van Mechelse kunstenaars was hij tegenstander van de restauratie en uitbreiding van het Mechelse stadhuis. Hun actie stond bekend als de Mechelse Belfortstrijd en was gericht tegen de plannen van de Mechelse architect Philippe Van Boxmeer en de Gentse architect Pierre Langerock. Ook de verbouwingen van het Paleis van Margareta van Oostenrijk in de Keizerstraat kon hij niet appreciëren.[3]

Vanaf 1897 tot zijn overlijden was Van Caster voorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen.[4]

Willem Van Caster gaf, tijdens zijn actieve leven, les aan de kantschool van de Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid (gemeenzaam ‍'de Loretten'‍) in Mechelen.

Bibliografie

Franstalige publicaties veelal als 'Guillaume Van Caster'

Door Willem Van Caster

 • auteur
  • ”Kopie van tekening van het Paleis van de Grote Raad naar originele tekening van R. Keldermans – 1530 - Pentekening op papier” (1878)
  • Malines, guide illustré. ... (1897)
  • Ancien Palais du Grand Conseil à Malines. Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen Volume 9 (p. 113 –137). KKOLKM, Mechelen (1899)
  • Namen der straten van Mechelen en korte beschrijving hunner vorige of nog bestaande oude gebouwen. ... (1901)
  • Festivités en l'honneur de saint Rumold évêque, martyr, apôtre de Malines - Trois conférences données au Cercle Archéologique de Malines. ... (1903)
  • Project d'appropriation et de restauration des Halles de Malines. ... (1912)
 • co-auteur
  • Van Caster, Guillaume; Saintenoy, Paul. Le vrai plan de la tour de Saint-Rombaut à Malines. Godenne, Mechelen (1899)

Een aantal voorstellingen van de restauratieprojecten van Willem Van Caster zijn te vinden in de Gentse universiteitsbibliotheek:[5]

 • ”Hôtel De Ville - Façade Latérale - Côté De L'église Métropolitaine”
 • ”Hôtel De Ville - Façade Latérale - Côté De La Grand'Place”

Willem Van Caster stelde ook tal van werken over de lokale Mechelse geschiedenis en archeologie ter beschikking aan de kloosterbibliotheek van de Dominicanen te Leuven (vanaf 1967 Centrum voor Kerkelijke Studies – CKS).

Over Willem Van Caster

 • Mariën, Steven. De briefwisseling van Guillaume van Caster, aalmoezenier aan het Lemmensinstituut op het einde van de negentiende eeuw - een tijdsdocument. ... (2007)

Externe links

Bronnen

Voetnoten