Wiki

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A rudimentary explication of the term "wiki"

Met het begrip WikiWiki of wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertextdocumenten aangeduid alsook de wikisoftware die gebruikt wordt om deze te realiseren en te lezen.

WikiWiki[bewerken]

Een WikiWiki is een softwareapplicatie, toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt, zonder dat de inhoud door deskundigen moet worden geredigeerd en/of geaccepteerd. Deze toepassing is met een vrij eenvoudig programma te realiseren. Zo is bijvoorbeeld deze site, Mechelen Mapt, een Wiki. Het woord wiki wiki komt uit de taal die op Hawaï wordt gesproken en heeft de betekenis van 'snel, vlug, beweeglijk'.

WikiWikiWeb[bewerken]

De bonte verzameling webdocumenten beheerd door een WikiWiki wordt een "WikiWikiWeb" genoemd, of ook wel kortweg 'wiki'. Dit is een keten van onderling gelinkte hypertekst-documenten en andere tekstschermen op het web, gemaakt door een gebruikersgemeenschap met behulp van het eenvoudig te gebruiken Wikiwiki-gereedschap. Meestal kan iedere bezoeker de inhoud bewerken. U kunt bijvoorbeeld deze pagina bewerken: klik bovenaan maar eens op 'bewerk'!

Het originele WikiWikiWeb werd ontworpen door Ward Cunningham, die het concept uitvond en er de naam Wiki aan gaf. Hij was het ook die voor het eerst de WikiWiki-toepassing Ward's Wiki aan een server koppelde. In navolging daarvan zijn er verschillende andere WikiWikis geprogrammeerd, die gebruikt worden om allerlei WikiWikiWebs te beheren. Er zijn zelfs zoekmachines die verschillende Wiki's tegelijk doorzoeken, zoals MetaWiki.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]