Wielerpiste Walem

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Velodrome in Mechelen
Watertoren in het Mechelse industriepark

Bij Mechelen was er ooit een wielerpiste te Walem. De eerste velodroom, met assepiste, werd gebouwd onder de impuls van de familie Schroeven, waaronder Armand en Theophiel, en de officiële openingsmeeting was in 1908. Naast het fietsen, zowel door jongeren als door professionelen, waren er in het begin ook loop-, worstel- en bokswedstrijden. Een tijd na de afbraak volgde in de buurt een nieuw complex met betonnen piste.

Geschiedenis

De wielerbaan, die zeker niet de grootste was, lag vlakbij het Fort van Walem (en de watertoren in industriezone Mechelen-Noord) en kwam, van 1934 tot na de Tweede Wereldoorlog, onder het bestuur van Theophiel Schroeven, die er vlakbij een café uitbaatte.

In het aanvangsjaar 1908 werden er zes wedstrijden georganiseerd. Niet enkel voor de profs, maar ook voor de jeugd organiseerde Theophiel Schroeven wedstrijden. Door de veelzijdigheid aan activiteiten en de lage startgelden die opgehoest moesten worden overleefde de wielerbaan van Walem andere wielerpistes in de omgeving. Geregeld werd er ook een jaartje overgeslagen om de wielerbaan terug op te knappen, dit in tegenstelling tot anderen die ten onder gingen door gebrek aan onderhoud. Ook werden er fietswedstrijden voor vrouwen gehouden (aanvang 1909).

Tijdens het openingsjaar werden volgende disciplines beoefend: Achtervolging – Puntenkoers – Ploegkoers – 60 kilometer op eigen kracht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de wielerpiste afgebroken en pas in 1924 werd een nieuwe velodroom gebouwd, ditmaal aan de overkant van het Walemse fort, met een betonnen baan.[1]

De laatste wedstrijden werden gereden eind jaren ’60 van de 20e eeuw en de put met wielerbaan werd gedempt. Ook werd in 1966 door de Belgische Overheid bij wet het verbod opgelegd om er nog langer jeugdwedstrijden te organiseren.

Rijders op de wielerbaan van Walem, onder meer:

Wielerpistes in de omgeving

Sinds 1908 lag er ook een wielerpiste aan de terreinen van KV Mechelen aan de Liersesteenweg. Op deze piste, die eigenlijk te klein was en steile bochten had, hielden beroepsrenners hun meetings tot 1924.[5] Toen verdween ze, gezien moeilijkheden waren opgedaagd met de voorzitter van de voetbalclub, Francis Dessain, die de terreinen wilde uitbreiden en moderniseren.

Wielerpistes heden ten dage in de (wijde) omgeving van Mechelen:

Externe links

Literatuur

  • Omslag onder de titel 'Wielerkoersen wielerbaan Walem 1968'. Archief van de provincie Antwerpen, mogelijk overgedragen aan Agentschap Sport Vlaanderen.[6]

Bronnen

  1. Wielergek (Walem – zie p. 6, 79 en 141)
  2. Cycling Archives
  3. Wielerpiste Walem 1965
  4. De Wielersite
  5. 1951 Grote prijs van Mechelen voor beroepsrenners. In het wiel van Eddy Merckx. Sportimonium vzw, Hofstade-Zemst. Nagezien 2018-01-16.
  6. <Provant 2765 Ordemaatregelen tcm7-90406> (Pdf). Provincie Antwerpen. Nagezien 2018-01-16 verouderde link, begin 2018 ging 'sport' naar Agentschap Sport Vlaanderen.