Volmolen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Watermill at the River Dijle in Mechelen
De Volmolen in Mechelen
De Volmolen
De Volmolen

De Volmolen te Mechelen is de enige overgebleven molen (1470) van het watermolenscomplex aan de Kruidtuin, dat onder meer de waterstand van de Dijle in de binnenstad regelde. Deze volmolen bevindt zich vlak naast het Melanegat aan de Zandpoortvest.

Geschiedenis[bewerken]

Aan de ingang van de Kruidtuin lag sinds de 13de eeuw een brug die men "'t Gat"(bron?) noemde. Hier staan nog steeds de overblijfselen van een volmolen en een 16de eeuws molenhuis. Het gerestaureerde molenhuis is nu een ViaVia café (meer info over het café).

Op deze plaats was ooit een watermolen die onder meer het waterpeil op niveau hield in de stadsgrachten, die hier de Dijle kruisten. Bovendien dreef de houten constructie ook diverse molens aan, waaronder een graanmolen, een volmolen en een zaagmolen.

Volmolens[bewerken]

Een volmolen is een meestal door waterkracht aangedreven molen, die werd gebruikt om wol te vollen.

Vollen is een nabewerking van geweven wollen stof waardoor de kwaliteit sterk verbeterde. Deze wollen stof was een tussenproduct van de lakenindustrie. De bedoeling was om de weefselstructuur dichter en vaster te maken.

Om dit te bereiken moest de stof urenlang, voor sommige kwaliteiten zelfs dagenlang, gekneed worden. Hiertoe stonden, in de begintijd, voetvollers in een kuip en stampten met hun voeten op het natte laken. Hierbij werden toevoegingen zoals aarde, urine en zeep gebruikt om het vervilten te bevorderen. Later werden volmolens aangedreven door paarden, wind of water die met houten stampers het laken bewerkte.

Bij de met water aangedreven volmolen kon het scheprad uitwendig, maar in de steden was dit meestal inwendig, van de molen zijn aangebracht. Het water stroomde dan onderlangs de molen door, door een duiker.

Raghenoplein[bewerken]

Op het einde van de 19e eeuw was er, vlakbij de volmolen, de "Société Anonyme des Usines Lainières de Malines & de Duffel Réunis" gevestigd. Deze "fabrique brevetée de couvertures de laine" lag aan het Raghenoplein 17.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]