Vincke Malines

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Automobile constructor from Mechelen
Leopoldstraat Mechelen

Vincke Malines werd opgericht te Mechelen in 1876 en ging failliet in 1905, ten gevolge van de toenmalige “Kleine Depressie”. Vincke Malines was het eerste bedrijf in België dat auto’s produceerde.

In verschillende artikelen wordt vermeld dat Vincke Malines gevestigd was aan de Leopoldlaan 76 in Mechelen. Vermoedelijk is dit de Mechelse Leopoldstraat.

Nicolas Vincke

Vincke Malines (ook Vincke & Delmer S.A. genoemd) [1] werd opgericht door Nicolas Vincke (geboren Sint-Niklaas in 1852), die samenwerkte met de Franse ingenieur Louis Delmer.

Oorspronkelijk was Vincke Malines een bedrijf dat gespecialiseerd was in het stofferen van treinwagons. Het was in 1894 dat Nicolas Vincke het bedrijf transformeerde tot het produceren van gemotoriseerde open koetsen en kleine automobielen. Deze voertuigen bezaten een horizontale tweecilinder Benz-motor, die gestart werd door een vliegwiel met de hand in beweging te zetten. Deze motor was achteraan het voertuig geplaatst.

In 1895 stonden de eerste modellen tentoongesteld in het Salon van Parijs en in de derde Rijwielententoonstelling in Brussel (later omgedoopt tot Rijwiel- en Automobielsalon). In datzelfde jaar werd een model ingeschreven in de toen befaamde wedstrijd Parijs-Bordeaux-Parijs (en). [2] Ook in de wedstrijd “Bruxelles-Château d'Ardenne-Spa” (1898) en de “Tour de Hollande” (1901) maakte een Vincke-model zijn opwachting. [3]

De Kleine Depressie van 1905 verraste niet enkel Vincke Malines, maar ook de automerken Spyker en Altena. [4] Een tweede reden voor het faillissement van Vincke Malines was het feit dat het aantrekken van externe financiers mislukte. Hierdoor werd er teruggekeerd naar de oorspronkelijke activiteit van het bedrijf (stofferen van treinwagons, maar ook tramstellen en boten).

Merken

  • 1895 – Vincke Kalesche
  • 1898 – 1900 – Vincke Victoria (5 PS) en Vincke Quadricycle (3 PS)
  • 1898 – Vincke Ideal (8 PS en 15 CV)
  • 1902 – Vincke Ideal (16 CV en 9 CV)

Een replica van de Vincke – Open Tourer (origineel uit 1895) was ooit te bezichtigen op de Dreamcar beurs in Mechelen en het Nederlandse automuseum “Automusa” in Bergeijk huisvest nog steeds een Vincke. [5]

Merknamen

In verschillende landen werden de voertuigen van Vincke Malines verkocht onder een lichtjes andere naam :

  • In Frankrijk werden ze verkocht onder de merknaam “Vincke-Roch-Brault”
  • In Engeland werden ze verkocht onder de merknaam “Vincke-Halcrow”

Extra

In het boek “Voorburg in oude ansichten – deel 1” bevindt een foto (#122) waarop ene J.H. Mulder te bezichtigen is die, in 1898, door het dorp reed in een auto van het merk Vincke. [6]

Mercedes

Mechelen stond ook bekend voor de I.M.A. Malines-autofabriek, een aparte afdeling van Mercedes, op het Mechelse Rode Kruisplein.

Externe links

Voetnoten