Vadderik

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Statue in the city centre of Mechelen
De Vadderik (voor het College)

Vadderik zit op de Mechelse Veemarkt te tobben bovenop zijn uit de kluiten gewassen sokkel. De donkere kleur van het standbeeld is te wijten aan de gebruikte steensoort: Bentheimer kalksteen, zoals trouwens ook bovenin de Sint-Romboutstoren, verkleurt onomkeerbaar naar zwart.

Oorsprong en wedervaren[bewerken]

De volkse naam, die vadsigaard wil zeggen, verwijst naar de gezette, bedachtzame zonderling die in allesbehalve atletische houding zit te niksen op een ogenschijnlijke stapel broden — in feite schelpmotieven boven de sokkel van het Neptunusbeeld. Het hoorde bij een in 1718 aangelegde waterpomp en werd gebeeldhouwd door Mechelaar Frans Langhemans in opdracht van het gemeentebestuur, zodat diens stadsgenoot Willem (ofte Guillaume) Van Buscom op de originele laat 18e-eeuwse sokkel [1] (naar het roemruchte Romeinse SPQR) 'SPQM' (afgekort Latijns voor Senatus Populusque Mechliniensis) beitelde, wat neerkomt op 'Bestuur en Volk van Mechelen'. Een aandachtige, nabije door die erg hoge positie onvermijdelijk steile blik, toont de oude zeegod in weinig flatterend gedrongen perspectief, kortom vadsiger.

Vanaf de oorspronkelijke standplaats nabij de Blokstraat verhuisde het imposante hoogzetelende beeld (naar verluidt [2] onder meer) tot op een plantsoentje met stenen banken voor de hoofdingang van het Sint-Romboutscollege. Sinds dit ruim baan moest maken voor druk busverkeer via de Biest, dook het standbeeld ietsje zuidelijker op voor de oostgevel van de vlakbije hoek. Bij die gelegenheid in 2005 stopte burgemeester Bart Somers persoonlijk in een hand van Neptunus een twee meter lange glazen drietand, die een paar jaar na een vermoedelijke diefstal [2] vervangen raakte in juni 2015.[3] De sokkel was inmiddels al vernieuwd,[1] zoals ook die met 'S.P.Q.M.' onder het welbekende in de Grote Marktomgeving verplaatste jongere standbeeld van Margaretha van Oostenrijk.

Varia[bewerken]

De stenen volksfiguur leent sinds 2007 zijn naam aan het Vadderik Handelscomité.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. 1,0 1,1 Veemarkt. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed, van de Vlaamse Overheid. Nagezien 2018-07-10.
  2. 2,0 2,1 Van Haezendonck, Sven. Drietand Vadderik is verdwenen. Gazet van Antwerpen (2012-12-16). Nagezien 2018-07-11.
  3. Sillis, Marijn. IKA en handelscomité herstellen historisch beeld in ere – Vadderik Veemarkt krijgt nieuwe drietand. Het Nieuwsblad (2015-06-03) Nagezien 2018-07-10.

Voetnoten[bewerken]