Tony Cabana

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Singer from Amsterdam in the province of Antwerp, also exploiting a famous dancing there and a wellknown pub in Mechelen
Tony Cabana

Tony Cabana is de bekende benaming van Tony Opgenhaffen, geboren te Amsterdam op 31 oktober 1957 en overleden te Nijlen op 22 december 2012. Deze charmezanger en zakenman zag het levenslicht in de Amsterdamse Jordaan. Op 14-jarige leeftijd leidden zijn gedrevenheid en doorzetting tot een eerste tv-ervaring in het kinderliedjesprogramma De Grote Q bij de VARA. In diezelfde periode begon hij ook zijn voetbalcarrière, welke evolueerde naar een uitstekend contract bij Ajax Amsterdam. Een ongeval waarbij hij het zicht uit één oog verloor, maakte echter definitief een einde aan deze in vervulling geraakte jongensdroom.

In 1978[N 1] trok Cabana naar Vlaanderen om zich definitief in de provincie Antwerpen te vestigen en er zijn leven verder te zetten in de horeca, wat hij met een succesvolle zangcarrière combineerde.

Leven in Vlaanderen[bewerken]

Hij startte te Kessel bij Nijlen een gezellig café, dat in de loop der jaren en na enkele grote verbouwingen uitgroeide tot een onvergetelijke ambiance-discotheek: de Copacabana (1984).

Van diskjockey werd hij eind 1991 zanger en zijn eerste single Vandaag was meteen raak. Met de opvolgers Ik geef je, Er staat een paard in de stal en Rooie Marie droeg Tony Cabana in Vlaanderen verder bij tot een entoesiaste sfeer.

Cabana bleef ondertussen steeds horecazaken uitbaten: De Lord Nelson op de Wollemarkt in Mechelen, de teruggekeerde legendarische Copacabana evenwel te Kontich, en met twee zakenpartners vanaf juli 2012 ook de brasserie-loungebar 't Schoon Lier aan de Mechelsesteenweg in Lierke Plezierke. Ondanks zijn drukke werkzaamheden en het leveren van een uitstekende dienstverlening in de uitgebate zaken, veronachtzaamde hij nooit zijn liefde voor muziek en stond hij nog geregeld met hart en ziel op de podia. Niet verlegen voor een grap, hield hij van feesten en ambiance brengen en het zien van de swingende massa gaf hem steeds weer voldoening. Hij bleef zelfs voetballen, zij het dan op een bescheidener niveau dan voorheen.

Vijf jaar na de grote brand in de Lord Nelson, die hij een jaar later had heropend maar waarover hij naar aanleiding van de beperkte toegankelijkheid door de er vlakbij aangelegde ondergrondse parkeergarage opmerkte dat het water echt tot aan de lippen had gestaan, leed 't Schoon Lier rookschade toen begin december 2012 bij een kachel vuur ontstond. Het had de als eeuwige optimist bekende Tony Cabana zeer aangeslagen; hij stapte zelf uit het leven.[1]

Liedjes[bewerken]

Football Samba, Zij is de mooiste, Die tropische muziek en een heruitgave uit 1992 van Vandaag zijn liedjes van Tony Cabana. Ook oogstte hij succes met zijn cover van Wolter Kroes' ('k Heb De Hele Nacht Liggen) Dromen.

Met de liedjes De Kaboutertjes en De Veiligheid op straat (De glimlach van een kind) bleek Cabana ook de jongsten niet uit het hart te laten. Met nummers als De Zomer en De Vlieger bracht hij een ode aan zijn vriend en landgenoot André Hazes.

Tingeling, het is geen weer voor een String stond dertien weken in de Vlaamse hitparade en eveneens de Nederlandstalige bewerking van Christophe's superhit Aline uit 1965, In String wil ik haar Zien, en Zeil je voor het eerst zijn van zijn hand.

Daarnaast werd met enkele vrienden het project Faute DJ’s geboren. Hun eerste single Bomma Onderbroek was meteen goed voor een nieuwe hit.[2][3]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. GvA
  2. Faute DJ's - Biografie. Muzikum, Lyrics & Music Community. Nagezien 2012-12-25.
  3. Faute DJ's. Ultratop (Brussel). Nagezien 2012-12-25. (discografie)

Voetnoten[bewerken]

  1. Verscheidene media, die wellicht elkaars info overnamen, publiceerden het jaartal 1987 voor Cabana's vestiging in België. Andere bronnen, waaronder ook oudere, vermelden 1978. In 2009 werd het 25-jarig bestaan van de Copacabana gevierd, zodat zijn zaak te Kessel al in 1984 moet bestaan hebben.