Telenet

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Internet and telephony provider and TV channel distributor, all by cable, in Mechelen
De vestiging van Telenet aan de Liersesteenweg

Telenet is, naast Proximus, een van de grootste distributeurs voor internet, telefonie en televisie in Vlaanderen. Het personeel bleef in het grote kantorencomplex aan de Liersesteenweg te Mechelen, nadat in 2016 de wettelijke hoofdzetel eruit verhuisde naar die van het overgenomen BASE te Sint-Lambrechts-Woluwe.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De door Telenet ingenomen site was de voormalige vestiging van de logistieke diensten van het Belgische leger: de Baron Michelkazerne, die net als de Delobbe- en Dossinkazernes iets voor het laatste kwart van de 20e eeuw gesloten werd, ruim voor de afschaffing van de militaire dienstplicht ten laste van uitsluitend mannelijke landgenoten. De diensten verhuisden van de Mechelse kazernes naar een nieuwe te Peutie. Na jaren leegstand werd het fraaie, imposante oude gebouw aan de Liersesteenweg ten behoeve van Telenet afgebroken, op de aldus verweesde hoofdpoort en op de hoek met de Caputsteenstraat een rond torentje na.

Op 14 november 1997 huldigde de Mechelaar Luc Van den Brande (CVP), toen de allereerste 'minister-president' van Vlaanderen,[N 1] de nieuwe gebouwen in, toegeschouwd door de federale minister van Telecommunicatie Elio di Rupo. In verscheidene stappen was het project Telenet Vlaanderen onder de opeenvolgende regeringen Van den Brande gegroeid. Geruchten deden in die tijd de ronde dat de regeringsleider zwaar gelobbyd had om het nog uit de grond te stampen technologisch vooruitstrevende kabelnetwerkbedrijf naar zijn geboortestad te krijgen.

Varia[bewerken]

Van meet af aan vervulde Telenet een publieke nevenrol: Het vanouds "achter de kazerne" genoemde voetbalstadion van KV Mechelen ligt sindsdien achter de hogervermelde vestiging van de belangrijke sponsor.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Telenet in Mechelen
Telenet deelt nieuwe KV Mechelen shirts uit


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Telenet verhuist van Mechelen naar Brussel. De Morgen (2016-02-15). Nagezien 2020-03-29.

Voetnoten[bewerken]

  1. Van den Brande was in functie van februari 1992 tot juli '99. Zijn enige voorganger, Gaston Geens, droeg nog de alledaags klinkende titel 'voorzitter' van de Vlaamse Executieve; pas onder Van den Brande III veranderden in 1992-'93 de benamingen van de regering en van haar topfunctie. Haar 'gemeenschapsministers' heten sindsdien eenvoudig Vlaamse ministers.