Stuivenbergvaart

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A canalside avenue in Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

↑ Noordelijk traject (indicator: Battelbrug) ↑   —   ↓ Zuidelijk traject ↓

Bezig met het laden van de kaart...

De Stuivenbergvaart
De Stuivenbergvaart aan de Leuvense Vaart (indicator: Brusselpoort)

De Stuivenbergvaart in Mechelen is een straat die buiten de oorspronkelijke stadsmuren aan de overzijde van de Auwegemvaart langsheen de kaarsrechte Leuvense Vaart ligt. Komende van de Brusselpoort, begint de Stuivenbergvaart over de Plaisancebrug rechts en loopt ze tot helemaal aan de vlakke brug bij Battel.

Voorbij de Stuivenbergbaan verandert de Stuivenbergvaart in een wandel- en fietspad tot aan de Uilmolenweg, vanwaar autoverkeer opnieuw is toegestaan naar en van het kruispunt met de Gentsesteenweg, de Baroniestraat en de Battelbrug aan het eind van de Battelsesteenweg.

De straatnaam verwijst naar Stuivenberg, een wijk in het zuidelijk deel van het eermalige Mechelse gehucht Auwegem.

Bewoning[bewerken]

De huizen aan het eerste deel van de Stuivenbergvaart stammen uit het begin of het midden van de 20e eeuw. Ze zijn in een specifieke stijl (sommige in cottagestijl) en staan zij aan zij. Hier vinden we enkele zijstraten zoals de Vondelstraat en de Vrijgeweidestraat.

Voorbij de Stuivenbergbaan staan er minder en verder van elkander verwijderd huizen; er is meer plaats voor groen. Hier is geen of amper autoverkeer en start het wandel- en fietspad. Voorbij de van bij Hombeek aan het industriepark Mechelen Zuid komende Uilmolenstraat, is bewoning uiterst schaars. Net voorbij de brug van de autostrade E19 ligt het binnenvaartschip waarop Jeugdhuis Joppe huist.

Galerij[bewerken]