Stoofstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A short street in the oldest city centre of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Stoofstraat

De Stoofstraat[N 1] in Mechelen daalt geleidelijk met treden af van de Adegemstraat naar de Haverwerf. Een nog ietsje bredere naastliggende helling maakt de doorgang ook voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en tweewielers toegankelijk.

Ze werd aldus in 2010 heropend bij de totstandkoming van de Lamotsite, nadat het gelijknamig hellend straatje aldaar in de tweede helft van de twintigste eeuw was opgeslorpt geraakt in het industrieel complex van de toenmalige brouwerij Lamot. De afdaling leidt tot het gerenoveerde Lamotgebouw en naar de Van Beethovenbrug.

Gebouwen en uitzicht[bewerken]

Heden[bewerken]

Het straatje loopt van de hoger gelegen Adegemstraat tussen onder ramen doorlopende glanzende hardstenen grijze muren; aan de linkerkant die van het bruinroodkleurige Matchblok, naar de ingang van die supermarkt, en langsheen de trap aan rechterzijde die van het donkergrijze Novotelblok waar de muur overgaat in een glazen wand van het bij dit hotel horende restaurant Foodsquare.

Historisch[bewerken]

Twee driekwarthuizen, gebouwen met drie stenen buitenmuren doch een houten voorgevel, stonden tot in de twintigste eeuw aan weerszijden van de Stoofstraat op de laaggelegen hoeken:

In de ‍'Pectonne'‍, vermoedelijk gebouwd tijdens de eerste helft van de 16e eeuw, was in 1694 een pekhandel. De er in de 19e eeuw gevestigde herberg werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna geheel vernield (1914) doch heropgebouwd, met renovaties in 1931 en 1936.[N 2] Hoewel geklasseerd in 1943, verhuisde die Pekton vanaf 1946 naar de verste hoek van de Zwaanstraat aan dezelfde kant van de Van Beethovenstraat. Aldaar was de een kwartslag gekeerde heropbouw in 1953 voltooid, opnieuw ingericht als herberg en vanaf 1967 als restaurant, boven een historische gewelfde ruimte die in het Mechelse uitgaansleven gekend werd als de Beethovenkelder.[N 3] Die ondergrond ging teniet toen dit zich herhaalde vanaf 2001 (sloop met opslag van de gevel) tot 2012 (heropening als café) met een kwartdraai extra naar de daar pal aan overzijde gelegen hoek van een waterstraatje.[N 4]

Na de Tweede Wereldoorlog werd materiaal uit de gevel in de Van Beethovenstraat van het zuidelijke hoekhuis Sint-Antonius[N 5] herbruikt voor de overigens vrij sterk, doch meer volgens het originele ontwerp, gewijzigde gevel van het rijhuis in de Lange Heergracht nummer 12.

Stoofstraten in Mechelen[bewerken]

'Stoofstraat' is in de binnenstad vanouds een kennelijk populaire straatnaam, die wees op een der vele badstoven welke dienst deden als bordeel. In de 14e eeuw droeg het huidige Klapgat die naam. Daarna, zoals blijkt uit een schets met de panden die in 1722 omheen de huidige Van Beethovenstraat lagen, was het de naam van de huidige Zwaanstraat. Op dat moment heette de parallelle straat die nu ten tweeden male de Stoofstraat is, nog Kloppelstraat; ze is ook Koekebakstraat(je) genoemd geweest.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Google Maps en OpenStreetMap tonen de lokaal veelgehoorde benaming 'Stoofstraatje' maar op de straatnaamborden staat 'Stoofstraat'.
  2. De oorspronkelijke Pekton stond in de eermalige Steenstraat, die in 1936 werd omgedoopt tot Van Beethovenstraat. De Lamotsite maakte de Haverwerf iets langer ten koste van het straatje, dat sindsdien al aan de Stoofstraat eindigt. Bij de hoek van de oorspronkelijke Pekton kwam uiteindelijk de ingang tot een supermarkt aan de hedendaagse Haverwerf, hoewel het officieel adres van die 'Match'-afdeling in de Adegemstraat is.
  3. In 1722 heette het pand waarvan de later genaamde Beethovenkelder deel uitmaakte, het Hangende Graetken - een niet mis te verstane hint naar de aard van de voornaamste bedrijvigheid in de ganse omgeving.
  4. Het waterstraatje dat was opgegaan in de Lamotbrouwerij tot de Lamotsite aangelegd werd, had tot 1883 Goudbloemstraatje geheten, niet te verwarren met de recentere Goudbloemstraat in de Colomawijk. Het had ook al officieel Waterstraatje geheten, doch een zijstraatje van de Hanswijkstraat draagt inmiddels die naam. Allicht zal het nu beschouwd worden als een verlenging van het overstaande Zwaanstraatje. De Pekton kwam na een zestal decennia met de gevel opnieuw in de Van Beethovenstraat, doch een eind dichter bij de Guldenstraat en de omgekeerde richting uitkijkend.
  5. Het uit de eermalige Steenstraat (Van Beethovenstraat) definitief verdwenen Sint-Antonius mag niet verward worden met het nog bestaande ooit gelijknamige huis op de Grote Markt nr. 8, dat inmiddels gekend werd als het Vlaams Huis. Een schets waarop ook o.a. pas in 1936 gegeven benamingen bij vermeld staan, van de situatie in 1722, vermeldt bij het pand op de locatie van 'Sint-Antonius' aan de huidige Stoofstraat een andere heiligennaam: 'Sint-Andries'.