Den Stillen Genieter

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A famous former pub, which offered a very large variety of specialty beers in Mechelen
Getekend logo van het voormalig café met een bierproevende Gerard
De Mechelse Nauwstraat van op de Vismarkt

Den Stillen Genieter was te Mechelen in de Nauwstraat nr. 9, vlak naast De Gouden Vis, een bruine kroeg met een achtergrond van klassieke muziek.

Van 21 april 1985 tot sinterklaasavond 2014 kon men er zich laten bedienen door de onverstoorbare Gerard Walschaerts.[N 1] Het menuboek omhelsde zo'n slordige 600 tot 750 van de meest uiteenlopende gerstenatten en varianten, waaronder zeldzame variëteiten, zodat men heerlijk kon genieten van de rijke Belgische biercultuur of zich ooit laten verrassen door bijvoorbeeld een Berliner Kindl grün of een Oostenrijkse Samichlaus. Van 't vat werden Estaminet pils, Palm, Vedett White, La Chouffe en Barbar getapt. Jarenlang kon men er zich ook hartige snacks van 'kasakop' tot bovenmaatse spaghettischotels laten smaken. Op dinsdag- tot en met zaterdagavonden vanaf acht uur bleef de zaak vaak tot laat in de vroege uurtjes open. Het café was trouwens zeer lang de meeste namiddagen en alle avonden open geweest.

Sinds het hippietijdperk was de Vismarktbuurt gekend voor zijn bruine kroegen. Ooit de meest recente van dat type, bleef Den Stillen Genieter de enige die haar oorspronkelijke karakter bewaarde. Uiteindelijk diende de zaak ondanks nagenoeg 30 jaar lang behoorlijk nageleefde huurdersplichten te sluiten op last van de eigenares van het pand, een Willebroekse brouwerij.[1]

Contact[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. • Gezin van tien moet verhuizen – Den Stillen Genieter dreigt te verdwijnen. Het Nieuwblad (regio Mechelen) (2012-11-10). Nagezien 2014-12-13.
    • Afscheid van Mechelse horecamonumenten. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-12-08). Nagezien 2014-12-13.

Voetnoten[bewerken]

  1. In het pand had de kroeg 'De Bierwinkel' een ruimer dan gebruikelijk aanbod aan bieren geïntroduceerd, maar sloot al na een vrij korte periode. Herdoopt tot 'Den Stillen Genieter' werd het gamma flink uitgebreid door een drietal personen met horeca-ervaring elders in de stad, zoals net voordien — en voor het eerst samen — in het toenmalig (taverne-)restaurant 'De Groene Lantaarn' op de hoek Steenweg-Begijnenstraat. Vrijgezel Gerard Walschaerts bleef na een jaar of wat als enige over, huwde Hilde en het daarop geregeld aangroeiende gezin betrok dan de bovenverdieping tot het aan de deur gezet werd een paar jaar voor ook de handelshuur beëindigd werd.