Stikbitchen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sewing club in Mechelen

Sinds december 2009 is te Mechelen een groepje Stikbitchen ‍[N 1] in de weer, vanaf 2012 in het naaiatelier, ‍'t Stikkot, van H30 (Hanswijkstraat 30), een artistiek jeugdhuis en onderdeel van het cultuurcentrum .[1] Ze stikken, 'bitchen', drinken thee en eten madeleinekes. Wat begon als een driedaagse cursus in de kerstvakantie, is uitgegroeid tot een gezellige samenkomst elke woensdagnamiddag. Iedereen tussen 14 en 25 jaar is welkom om met textiel bezig te zijn.

Naast de lappen stof die verspreid liggen over de tafel en de naaimachines, klaar voor gebruik, zijn cakejes en thee twee van de andere vaste ingrediënten. Geen klassieke naaischool dus. De StikBitchen vormen een vrolijke meisjesbende die werken rond textiel.

Het meeste werkmateriaal wordt betaald met het werkingsbudget dat H30 krijgt. Het overgrote deel van de stoffen waar ze mee werken, hebben ze gekregen van inwoners uit de buurt. Die buurtbewoners ruimen hun zolder op en brengen de dingen die zij niet meer nodig hebben, maar de meiden wel kunnen gebruiken, naar hier.

Varia[bewerken]

  • De StikBitchen maakten al kostuumattributen voor de H30 drumband Fatiboombastic en feestelijke decoraties voor H30.
  • In 2011 trokken de meiden, onder de naam 'Stoute Stikbitchen' naar de Schoenmarkt in Mechelen om de bushalte eens goed onder handen te nemen.
  • Eind december 2011 organiseerden de Stikbitchen hun eigen modeshow ‍'Fashion for Life'‍. De opbrengst ging naar de jaarlijkste eindejaarsactie ‍'Music For Life'‍ van Studio Brussel.

Filmlinks[bewerken]

Naaien en stikken met de Stikbitchen


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. H30 is artistieke werkplek voor jongeren – Jeugdhuis H30 feestelijk geopend. Het Nieuwsblad, regio Mechelen (2012-09-24).
    • De Bruyn, Joeri; Van Acker, Maarten et al.. Mechelen – Rwina doen (Pdf). Zaaien op beton, en 106 andere recepten voor de stad – Tien jaar Stedenfonds in Vlaanderen p. 115. Agentschap voor Binnenlands Bestuur (Vlaamse Overheid) (2012-01). Nagezien 2019-03-20.

Voetnoten[bewerken]

  1. De Stikbitchen noemen zich wel 'De Stikbitches‍' op hun Nederlandstalige Facebookpagina.