't Stamenee

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A former name of a famous pub in Mechelen

't Stamenee was een bruine kroeg aan de Vismarkt op de hoek van de Begijnenstraat. Samen met cafés als Den Herten Aas aan de overzijde van de Dijle en De Verloren Zoon en Den Akker was het in Mechelen jarenlang één van de centra van de tegencultuur, waar alternatievelingen, muzikanten en andere artiesten elkaar troffen.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat op voormelde hoek vanaf eind jaren '60 de Muze, de King's Club en de duistere Bull's Club gevestigd waren geweest, hield Gust Van der krieken[1] er enkele decennia lang ‍'t Stamenee open.

In de jaren '70 en '80 in navolging van de oertijd der Gentse Feesten, richtten de cafés op en bij het pleintje voor hippies en kunstenaars er jaarlijks de Dijlefeesten in. Ook Den Akker en De Verloren Zoon waren toen bruine kroegen, een traditie die aangevuld werd met de eerder kortstondige Babbits, nog voor die verdween gevolgd door Den Stillen Genieter, de enige die nog steeds haar karakter bewaart. In diezelfde periode opende De Gouden Vis, als eerste de bruine-kroegenstijl van de Vismarkt al wat achter zich latend. Een tijdje werd "de Gust van 't Stamenee" nog opgevolgd door Mark Vosté, de zanger van de hardcorepunkgroep Belgian Asociality, waarvan de eerste LP 't Stamenee, de Vismarkt en de Begijnenstraat op de hoestekening vertoont.

De huidige drankgelegenheid aldaar heet 't Ankertje aan de Dijle.

Bronnen[bewerken]

  1. Van der krieken Mechelen (nagezien 2012-10-25)

Voetnoten[bewerken]