Wijzigingen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Grote Markt

1 byte verwijderd, 17 dec 2014 01:28
k
stijl
Men heeft er zicht op onder andere de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Romboutstoren]], het [[Beyaert|postgebouw]], het [[Schepenhuis]] en het [[Stadhuis]]. De bij mooi weer voor dit marktplein typische houten caféterrassen van weleer, werden vervangen door eenvormige, grijze parasols.
Het standbeeld uit 1849 van [[Margareta van Oostenrijk]], met rondom een grote arduinen wijzerplaat tussen de kasseien gepast, stond in het midden van het plein. In de twintigste eeuw bewaakte ''"ons Ma<span style="letter-spacing:-1px;"><span style="color:#666;">(r)</span></span>griet"'', zoals de Mechelaar haar noemt, de om haar heen geparkeerde opgestelde wagens. Inmiddels verdween het dat parkeerterrein onder de dan heraangelegde straatstenen en staat het beeld in de buurt van de in- en uitrit bij de [[Steenweg]].
Op de hoek van de Grote Markt en de zogenaamde [[Bruul|''Korte'' Bruul]] regelde midden de twintigste eeuw een politieagent van op een soort tonnetje het verkeer. Later kon hij vanuit een cabine de verkeerslichten bij de Botermarkt bedienen en alzo het verkeer door het smalle straatje naar de Grote Markt geleiden.{{Bron?|Was dit dan tweerichtingsverkeer? Van op zijn piedestalletje volstond anders toch zijn matrak.}} Net als overal in de systematisch autoluw gemaakte binnenstad, verdwenen de verkeerslichten naar het einde van de eeuw toe.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.479
bewerkingen

Navigatiemenu