Wijzigingen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Beyaert

733 bytes toegevoegd, 6 jul 2007 16:10
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:postkantoor1.jpg]]
 
'''Voormalig Stadhuis De Beyaert'''
 
 
[[Translation]]
{{begin}}
 
==Beschrijving==
Het naam '''De Beyaert''' herinnert aan het godshuis '''Godshuis''' in '''[[Mechelen]]''' waar tijdens de 13de eeuw '''pelgrims''', die de relieken van de '''H. Rumoldus ''' kwamen vereren, een '''onderdak ''' vonden en waar evenzeer aan '''ziekenzorg ''' werd gedaan.
Het gebouw werd door de '''stadsmagistratuur ''' gekocht in 1383. De volgende jaren verwierf de stad nog meer huizen in de onmiddellijke omgeving van de Beyaert en werden diverse werken aan het heterogene gebouwencomplex uitgevoerd om de '''stadsadministratie ''' ten dienste te zijn. Het '''stadsbestuur ''' hield er beperkte '''zittingen''', tevens waren er verscheidene '''klerken, of stadsambtenaren ''' tewerkgesteld.
Het gebouw bevindt zich naast de '''[[Sint-Romboutskathedraal]]''' en bestaat uit 2 delen :*De '''Kleine Beyaert'''*De '''Grote Beyaert'''De '''Kleine Beyaert''' dateert van de 12e eeuw en werd uitgebreid in de 14e eeuw (Het originele deel is '''nog steeds zichtbaar''' langs de zijde van de Kathedraal). In de 15e en 16e eeuw werd er een nieuw deel bijgevoegd, die de naam '''Grote Beyaert''' kreeg. In 1907/1908 werd het hele gebouw gerenoveerd. Het gebouw deed dienst als '''Stadhuis''' van 1474 tot 1914. Momenteel is het in dienst als postgebouw'''Postgebouw'''.
==Bron==
M. KOCKEN*[[Marcel Kocken]], '''Gids voor Oud en Groot Mechelen''', p. 156 ==Externe Links==*...
{{kaart}}
[[Categorie:Gebouwen|Beyaert, De]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu