Hogeweg: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
214 bytes toegevoegd ,  13 nov 2010 10:22
geen bewerkingssamenvatting
[[Translation]] : Street in Battel
De Hogeweg begint aan de Battelsesteenweg en doorkruist de woonkern van Battel in noord-noordwestelijke richting. Op zeker ogenblik vlijt de Hogeweg zich gedurende ongeveer 150 meter langs een bocht van de Dijle. Van oudsher staan hier drie knotwilgen, in de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet "In het Bergsken", dat tot de jaren 70 van de 20ste eeuw een boerencafé was, waar "Net" achter de toog stond - of naast de Leuvense stoof zat. Na een korstondige post-hippieperiode op het einde van de seventies, werd het café een paar keer gerenoveerd: het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht)doen brannen" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
De Hogeweg buigt daarna westwaarts weg van de Dijle, en de rijbaan gaat op zeker ogenblik de Zennegatvaart op. De oorspronkelijke Hoge Weg eindigt als een karrenspoor aan de verzande afgesneden meander van de Dijle.
==Beschrijving==
Ten oosten van de Battelsestenweg en het eerste deel van de Hogeweg, en parallel ermee, ligt de Neerweg, wat suggereert dat er ooit twee alternatieven waren om van Mechelen naar Battel te gaan, een hoger en een lager gelegen route.
De '''Hogeweg''' begint aan de [[Battelsesteenweg]] en doorkruist de woonkern van [[Battel]] in noord-noordwestelijke richting. Op zeker ogenblik vlijt de Hogeweg zich gedurende ongeveer 150 meter langs een bocht van de [[Dijle]]. Van oudsher staan hier drie [[Wikipedia:Knotwilg|knotwilgen]].
Toch blijkt er voor de straatnaam nog een andere verklaring te zijn: Hogeweg zou de verbastering van een oude Keltische benaming zijn van de weg naar het punt waar de Zenne en de Dijle samenvloeien.
 
In de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet "[[In het Bergsken]]", dat tot de jaren '70 van de 20ste eeuw een boerencafé was, waar "Net" achter de toog stond - of naast de Leuvense stoof zat.
 
De Hogeweg begint aan de Battelsesteenweg en doorkruist de woonkern van Battel in noord-noordwestelijke richting. Op zeker ogenblik vlijt de Hogeweg zich gedurende ongeveer 150 meter langs een bocht van de Dijle. Van oudsher staan hier drie knotwilgen, in de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet "In het Bergsken", dat tot de jaren 70 van de 20ste eeuw een boerencafé was, waar "Net" achter de toog stond - of naast de Leuvense stoof zat. Na een korstondigekortstondige post-hippieperiode, op het einde van de seventies, werd het café een paar keer gerenoveerd: het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen brannenbranden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
De Hogeweg buigt daarna westwaarts, weg van de Dijle, en de rijbaan gaat op zeker ogenblik de [[Zennegatvaart]] op. De oorspronkelijke Hoge Weg eindigt als een karrenspoor aan de verzande afgesneden meander van de Dijle.
 
De oorspronkelijke Hoge Weg eindigt als een karrenspoor aan de verzande afgesneden [[Wikipedia:Meander (waterloop)|meander]] van de Dijle.
 
Ten oosten van de Battelsestenweg en het eerste deel van de Hogeweg, en parallel ermee, ligt de [[Neerweg]], wat suggereert dat er ooit twee alternatieven waren om van Mechelen naar Battel te gaan, : een hoger en een lager gelegen route.
 
Toch blijkt er voor de straatnaam nog een andere verklaring te zijn: 'Hogeweg' zou de verbastering van een oude [[Wikipedia:Kelten|Keltische]] benaming zijn van de weg naar het punt waar de [[Zenne]] en de Dijle samenvloeien.
 
==Map==
<googlemap version="0.9" lat="51.050675" lon="4.443626" zoom="14">51.039019, 4.44912Bdegin van de Hogeweg51.058228, 4.436331, HogewegEinde van de Hogeweg51.049353, 4.440215, HogewegIn het Bergsken</googlemap>
 
[[Categorie:Straten]]
Controleur, emailconfirmed, phantom
13.059

bewerkingen

Navigatiemenu