Sint-Niklaaskerk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A bygone church immediately outside one of the since then removed city gates of Mechelen
Gevangenis

De Sint-Niklaaskerk te Mechelen was gelegen buiten de Koepoort nabij de stadswal, bij het begin van de Liersesteenweg wellicht alwaar in de jaren 1871 ‍–'74 de Mechelse gevangenis werd gebouwd.

Geschiedenis[bewerken]

De Sint-Niklaaskerk had geen parochiale rechten vermits ze tot de parochie van Sint-Jan behoorde. Wanneer de kerk werd gebouwd is onzeker, maar in 1395 liet het 'Broederschap van Sint-Niklaas' het oude koor afbreken en er een ruimer koor bouwen, waarop de vernieuwde kerk werd ingewijd op 9 juni 1400.

Rond de Sint-Niklaaskerk was er een klein kerkhof. Dat gebied wordt – heden ten dage – bezet door Telenet{{Bron?|"rond" de kerk, maar de Telenetterreinen liggen (alleen) voorbij de gevangenis alwaar de kerk zou gestaan hebben.

Naast de kerk was er een woning, die direct aanleunde bij de kerk, waar de kapelaan woonde die, in de kerk, de erediensten verzorgde. Vlakbij was er ook een retraitehuis voor oudere priesters. Volgens een pentekening van Jan-Baptist de Noter was er aan de Sint-Niklaaskerk een staande wip bevestigd.

Deze gegevens zijn terug te vinden in de geschriften van Bartholomeus Imbrechts die, rond 1522, in de Sint-Niklaaskerk vertoefde.

Tijdens de ontploffing van de Zandpoort in Mechelen in 1546 werd de Sint-Niklaaskerk zwaar beschadigd.

De beeldenstorm in de 16e eeuw betekende het einde van de kerk. In 1578 werd ze gesloopt en nooit meer opnieuw opgebouwd.

Bij de bouw van de Mechelse gevangenis, in de 19e eeuw, werden er skeletresten teruggevonden die afkomstig waren van het kerkhof.

Op een kaart van Georg Braun en Frans Hogenberg, uit de 16e eeuw, stond de Sint-Niklaaskerk vermeld.[1]

Varia[bewerken]

  • Ook in de Mechelse deelgemeente Leest staat een Sint-Niklaaskerk.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]