Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Sint-Janskerk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
De Sint-Janskerk

Translation : Sint John's church in Mechelen

Beschrijving

De Sint-Janskerk is een 15e eeuwse gotische kerk in Mechelen. Deze kerk is gewijd aan Johannes de Doper en Johannes de Evangelist.

Geschiedenis

In de 13e eeuw stond er, op deze locatie, al een Kapel, gewijd aan Johannes de Doper. In diezelfde Eeuw werd deze Kerk tot Parochiekerk verheven. In de loop van de 14e eeuw werd deze Kapel dan uitgebreid met een Koor, een Dwarsbeuk en Zijbeuken. In de tweede helft van de 15e eeuw werd de Kerk dan tot een Volwaardig Gebedshuis uitgebreid.

Bij de ontploffing van de Zandpoort in 1546 liep het gebouw ernstige schade op. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd het Interieur geplunderd en zelfs als kazerne gebruikt voor de troepen van Alva.

Kunst

  • De Aanbidding der Wijzen van Pieter Paul Rubens vormt een onderdeel van het interieur. Op 27 december 1616 sloot de Kerkfabriek met Rubens het contract voor de Triptiek van het Hoogaltaar. In 1617 leverde de kunstenaar het werk af, waarbij hij het schilderij ter plaatse nog eigenhandig retoucheerde. De aankoopsom van 1800 gulden werd in verschillende schijven betaald tot in 1624.
  • De Preekstoel en de Kerkmeestersbanken (links en rechts in de Middenbeuk) zijn van de hand van Theodoor Verhaegen.
  • De Orgelkast en de Armenmeestersbanken achteraan zijn van de hand van Pieter Valckx.

Godsdienstoorlogen

De buitenkant is zeer sober, in tegenstelling met het Interieur dat rijkelijk aangekleed is, zelfs overladen met barokke kunstwerken. De verklaring voor dat contrast zit in de bewogen geschiedenis van deze Kerk, met name tijdens de Godsdienstoorlogen in de tweede helft van de Zestiende Eeuw. Eerst werd deze Kerk geplunderd en later als kazerne en stalling gebruikt.

Kunst in de Kerk

In de Zeventiende en de Achttiende Eeuw werd dat verleden uitgewist met bestellingen bij de Fine Fleur van Antwerpse en Mechelse Beeldende Kunstenaars. Onder meer werd bij Peter Paul Rubens een triptiek besteld met als centraal tafereel De Aanbidding van de Wijzen. Op de zijluiken zijn de twee patroonheiligen van de Kerk afgebeeld, elk met een hoogtepunt en met de tragische afloop van hun leven.

Op het Linkerzijluik vinden we Johannes de Doper. Op de voorkant doopt hij Jezus in de Jordaan en op de achterkant is hij onthoofd.

Op het rechterzijluik vinden we Johannes de Evangelist, eerst tijdens zijn Visioen op Patmos, vervolgens bij zijn executie in de kokende olie.

Pieter Paul Rubens leverde het werk af in 1617 en kwam zelf ter plaatse nog retouches aanbrengen. Later (In de jaren 1768-69) is de triptiek uit elkaar gehaald en ingepast in het nieuwe altaar, gemaakt door Pieter Valckx naar een ontwerp van zijn leermeester Theodoor Verhaegen.

Sindsdien worden de zijluiken om de maand gedraaid om alle taferelen regelmatig zichtbaar te maken. Het prachtige houtsnijwerk in de preekstoel, met Christus als de Goede Herder, en in de twee kerkmeestersbanken (Vooraan in de Middenbeuk) is van de hand van Theodoor Verhaegen zelf. Pieter Valckx sculpteerde de orgelkast en de, zogenaamde, armenmeestersbanken, te vinden tegen de achterwand.

Tijdens de Openmonumentendag 2005, was de zolder van deze Kerk open voor het grote publiek.

In april 2011 waren twee unieke middeleeuwse muurschilderingen, na restauratie, te bewonderen door het grote publiek [1].

Sint-Christoffel

In oktober 2008 werden er, naar aanleiding van renovatiewerken, achter bepleisterde muren achter het orgel 15de-eeuwse muurtekeningen gevonden van de Heilige Christoffel.

Galerij

Filmlinks

Voetnoten

  1. Artikel Nieuwsblad