Scoutsembleem

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Scouting monument in Mechelen
Scoutsembleem

Een door de lokale kunstenares Godelieve Pettens ontworpen scoutsembleem staat sinds de zomer van 2007 in het Mechelse stadscentrum. Voor dit monument werd het Katelijnekerkhof gekozen omdat aan dit plein voor de Katelijnekerk de lokalen zijn van een van de eerste scoutsgroepen van Mechelen, inzake vóór of in 1922 de 5de Troep Sint-Catharina, de latere 4de BP en sinds 1980 deel van Sint-Katrom.

Het monument[bewerken]

Het drie meter hoge stalen beeld werd gemaakt door de studenten van 7 Fotolas van de TSM onder leiding van Eddy Verbist. Het draagt de kentekens van de VVKSM en FOS en telt 3 pieken als symbool voor de drie generaties die binnen scouting actief zijn: kinderen, jongeren en volwassenen. De vorm van het monument verwijst ook naar de Sint-Romboutskathedraal.

Aan dit project op initiatief van de Vlaamse Oud-Scouts en Oud-Gidsen (VOSOG) Mechelen, dat ook de fondsen verzamelde om het beeld aan de stad te schenken, werkten het Mechelse stadsbestuur en VOSOG-Nationaal mee. Naar aanleiding van de viering van 100 jaar scouting in de wereld, wou men op een blijvende wijze hulde brengen aan wijlen wereldscoutsleider Robert Baden-Powell en aan alle huidige en vroegere scouts- en gidsengroepen van Mechelen. Het monument symboliseert de openheid van de scoutsbeweging, verwijst naar de betekenis van de scoutsbeweging in Mechelen en toont de logo’s van het VVKSM en van FOS.

Spirit Flame[bewerken]

De vlam werd aangestoken op 22 februari 2007 op het graf van Baden-Powell in Nyeri (Kenya) en werd over land en over zee gedragen om op 31 juli 2007 aan te komen op Brownsea Island. Daar werd met de vlam een kampvuur aangestoken, ter herdenking van het eerste scoutskamp 100 jaar geleden.

De vlam heeft wereldwijd volgende route doorlopen: Kenia - Ethiopie - Sudan - Egypte - Griekenland - Italie - Frankrijk - Belgie - Groot-Brittanië - Brownsea Island. Het Belgische traject liep via Peruwelz - Ath - Brussel - Hasselt - Leuven - Mechelen - Antwerpen - Gent - Brugge - Nieuwpoort.

Op 26 juli 2007 werd de Spirit Flame van aan de Mechelse stadsgrens vergezeld door 100 fietsende en rinkelbellende scouts en gidsen om omstreeks 22 uur aan te komen bij het scouts- en gidsenmonument voor de Sint-Katelijnekerk. Hier volgde een ludieke happening en huldiging gevolgd door een nachtwake, waarbij de vlam een ganse nacht bleef branden bij dit scoutsembleem. De volgende ochtend vertrok de vlam naar Antwerpen.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]