Rik Verheyden

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Painter from Mechelen
De Blokstraat in Mechelen door Rik Verheyden

Rik Verheyden, geboren te Mechelen in 1875 en overleden in 1954, was een schilder van stadsgezichten, figuren [1] en stillevens.[2]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Rik Verheyden verderwerken in Mechelen, waar hij het toenmalige leven in het bezet Mechelen op doek vastlegde. Hier schilderde hij, als één van de weinig overgebleven kunstenaars, de verwoestingen van zijn stad, waaronder de gebombardeerde vleeshal op de verwoeste IJzerenleen, de soepbedelingen aldaar, enz. Dit in tegenstelling tot zijn toenmalige Mechelse collega-schilders die naar het buitenland vluchtten of de oorlog (daar) op hun manier verbeeldden (zoals Alfred Ost, Rik Wouters, Paul du Trieu de Terdonck, Prosper de Troyer). Over hoe de Mechelse kunstenaars de oorlogsgruwel beleefd hadden, werd in mei 2014 in het Hof van Busleyden een expo gehouden onder de naam 'Rik Wouters & co. (door) de Groote Oorlog getekend'.

Rik Verheyden was één van de eerste leden van de Brusselse letterkundige (en later uitgebreid tot kunsten-) genootschap 'De Distel' die heeft bestaan van 1881 tot 1928. Tevens nam hij deel aan de activiteiten van de Koninklijke Mechelse Sint-Lucasgilde, gesticht door de Mechelse kunstschilder Willem Geets.

Op het einde van zijn leven, toen zijn gezichtsvermogen verminderde, vertelde Rik Verheyden dat dit kwam "omdat hij de zon had willen schilderen".

In het Museum van Brussel hangt het stilleven 'Wild' van Rik Verheyden.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]