Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het ROJM, wat staat voor Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen, is de voortzetting van Rzoezie vzw, een erkend jeugdhuis voor maatschappelijk achtergestelde jongeren, dat te Mechelen in 1978 was ontstaan en tot ver erbuiten was bekend geraakt voor zijn talloze straathoekwerkers, uitgebreide sportinfrastructuur en goede resultaten met tewerkstellingsprojecten. Het op de binnenstadsring, Edgard Tinnellaan 4, gelegen Rzoezie was zeer ruim behuisd, waardoor er ook buiten kon gesport worden. ROJM kwam vooraan op de Battelsesteenweg terecht, op nummer 50A. Het heeft filialen te Vilvoorde en Willebroek.

Werking[bewerken]

Naast de werking als klassiek jeugdhuis met pedagogische inslag, wordt zeer veel aandacht besteed aan buitenschoolse opleiding en begeleiding bij het volgen van onderwijs evenals aan projecten ter bevordering van tewerkstelling en ondernemerschap.

Controverse[bewerken]

Op 22 november 2005 verscheen in P-magazine een interview met enkele beleidsmakers van het jeugdhuis. Daarin stelden ze het racisme binnen de Mechelse politie aan de kaak; naar eigen zeggen werd het vraaggesprek ongenuanceerd en tendentieus weergeven. Het college van burgemeester en schepenen van de stad reageerde scherp en dreigde met een klacht bij het parket wegens laster en eerroof. Later zouden ze het ontslag van de drie geïnterviewden eisen, op straffe van verminderde subsidies.

Stedelijk anti-radicaliseringsbeleid[bewerken]

Binnen- en buitenlandse waarnemers merkten op dat Mechelen in tegenstelling tot andere Belgische steden met een significant aantal moslims, niet of nauwelijks met problemen rond fundamentalisme te kampen kreeg. Dit werd toegeschreven aan een 'inclusief' stedelijk beleid, waarvan de bejegening en waardering van de lokale jeugdverenigingen met hun praktische werking een onmisbare pijler bleken uit te maken.[1] Zo prees sir Julian King, Eurocommissaris voor de Veiligheid, in oktober 2016 de Mechelse aanpak tot anti-radicalisering, na zijn bezoek aan inspirerende projecten die jongeren zelfwaarde, zelfvertrouwen en een groepsgevoel geven.[2]

Partners[bewerken]

De vzw krijgt steun van onder meer het Europees sociaal fonds, de Vlaamse gemeenschap, de provincie Antwerpen en de stad Mechelen.

Contact[bewerken]

 • ROJM vzw
  • Adres: Battelsesteenweg 50A, 2800 Mechelen
  • Tel.: 015 33 94 55
  • Fax.: 015 33 94 59
  • Mailen via contactformulier en/of meer info: onderin de hoofdpagina van de ROJM-website
  • Website: rojm.be
  • Perscontacten: [email protected]

Filmlinks[bewerken]

Bart Somers over wahabisme


Externe links[bewerken]

 • Reportage: Het beleg van Rzoezie (www.standaard.be/partners/index.asp?articleid=GE0MG43S). De Standaard (datum onbekend). Nagezien 2019-03-27: dode link, niet in Wayback Machine.

Bronnen[bewerken]

 1. (en) Mechelen, the Belgian city with no foreign fighters. Montesquieu Institute. Nagezien 2019-03-27. — verwijzend naar :
  (en) Eriksson, Aleksandra. Mechelen, the Belgian city with no foreign fighters. EU Observer (2016-04-26). Nagezien 2019-03-27.
 2. Eurocommissaris Julian King bezoekt Mechelen voor aanpak antiradicalisering. Metro (2016-10-07). Nagezien 2019-03-27.

Voetnoten[bewerken]