Radio Reflex

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
Sticker

Radio Reflex is een lokale radio in Mechelen, die al sedert 1 november 1980 uitzendt, op de FM-band, sinds mei 2004 op 104,8 Mhz. De zender heeft een eigen redactie die regionaal nieuws opvolgt. Bij sportmanifestaties zijn ze telkens van de partij.

Geschiedenis[bewerken]

Na een reeks ongeregelde uitzendingen als Radio Columbus, begon Radio Reflex als semi-professionele illegale piratenzender in een ruimte boven een bakkerij in de Adegemstraat. Vervolgens ging het naar de Paters (de volksnaam voor de locatie van een religieuze gemeenschap en heden omgevormd tot Martin's Patershof) in de Kroonstraat, waar men werd opgepakt zodat dan dankzij een straalverbinding naar de hoogbouw van de paters noodgedwongen vanuit een piepklein zolderkamertje, opnieuw in de nabije Adegemstraat, uitgezonden raakte.

Een vaster onderkomen werd eindelijk gevonden in een pand, nogmaals in de Adegemstraat, op nummer 108. Een meterslange kabel overbrugde letterlijk en overdrachtelijk de technische uitzendproblemen die daarbij opdoken.

Radio Reflex, op dat moment 24 op 24 uur on air, barstte zo goed als uit haar voegen aan het begin van 1983. Er werd uitgekeken naar een aangepast studiocomplex, dat gevonden werd aan de Leermarkt in het complex van de Euroshopping, een hoog koopcentrumgebouw dat de ideale plaats was voor een antenne. In november 1983 opende Radio Reflex er zijn deuren. Tien jaar later verhuisde hij naar de Meysbrug; de huidige locatie bevindt zich, sinds mei 2005, op de Olivetenvest.

Presentatoren[bewerken]

  • Johan Eeckhout
  • Charlot Hellin
  • Maarten Hermans
  • Raf Lens
  • Kurt Verheyen
  • Alain Van den Bergh
  • Bart Van der Aerschot
  • Bjorn Van Win

Radio Reflex' fuiven[bewerken]

In de jaren '80 van de 20e eeuw richtte Radio Reflex geregeld fuiven in, gehouden in 'tsentroem op de Brusselsesteenweg en in de (reeds sinds 2008 gesloopte) Nieuwe Stadsfeestzaal op de Botermarkt.
De toen nog gangbare benaming voor een fuif was TD, de afkorting van thé dansant hoewel, met de thee, díe oorspronkelijke betekenis quasi vergeten was en het voluit gebruik van de term al vóór 1975 oubollig werd. Het begintijdstip van TD's raakte gedurende de jaren 1970-'80 van langsom verlaat maar fuif zou toen nog veel te ‍'Hollands'‍ geklonken hebben.

Contact[bewerken]

Externe links[bewerken]