't Plein

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street in the city centre descending towards the river Dyle
't Plein in Mechelen

't Plein in Mechelen is het zuidelijkste en kortste van de straatjes die afdalen van de Onze-Lieve-Vrouwestraat naar de Zoutwerf aan de Dijleoever. Het straatbeeld is vooral getypeerd door het moderne appartementsblok en de gerestaureerde restanten van de achterbouw van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwgasthuis.

Verder zijn er nog gerestaureerde arbeiderswoningen, diephuis met puntgevel (nr.5), dubbelhuis (nr.18) en hoekhuis (nr.20) op de hoek van de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

In het hoekje van 't Plein met de Zoutwerf is er een toegang tot het Dijlepad.

Geschiedenis[bewerken]

De straat werd genoemd naar een grasplein dat er lag sinds het einde van de 12e eeuw, wijl het toen gestichte Onze-Lieve-Vrouwgasthuis zich ontplooide. In het begin van de 19e eeuw werd het enige nog beschikbare stukje terrein ingepalmd en bouwden de zusters er een nutsgebouw met koetspoort. In de tweede helft van die eeuw benutte de brouwerij Lamot die jongste bouwsels als werkplaats. De overige delen van het gasthuis werden gesloopt tussen 1857 en 1875, terwijl een nieuw gebouwdeOnze-Lieve-Vrouwgasthuis in de Keizerstraat in gebruik genomen werd. Voormelde restanten, tegen de Dijle aan de zuidkant van de straat, werden sinds 1995 gerestaureerd en dan benut als dansschool en als congres- en meetingscentrum.

Varia[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...

Straat genaamd 't Plein

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen - Stad Mechelen - 9n
  • "Waar is de Tijd" - Waanders/Diogenes i.s.m. de stad Mechelen, de Koninklijke Kring, voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en de Gidsenbond Mechelen

Voetnoten[bewerken]