Pierre Koekkoek

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Photographer from Mechelen
Foto

Pieter Jan (Pierre) Koekkoek, geboren in Nederland te Middelburg op 30 juni 1875 en overleden te Mechelen, was een fotograaf.

Hij had een fotowinkel in de Mechelse Katelijnestraat (nr. ‍48) en ook ateliers zowel op de Leuvense Vismarkt (nr. ‍21) als in de Antwerpse Franckenstraat (nr. ‍5), doch zijn eerste adres was Nonnenstraat nr. ‍14 te Mechelen.

Werk

Koekkoek stond erop dat de originele glasplaten waarmee hij zijn foto’s maakte, werden bewaard. Hij was nu eenmaal gespecialiseerd in kunstopnamen en gebruikte daarvoor een eigentijdse inrichting. Ook beval hij het gebruik van natte foto’s aan, wat inhield dat een glasplaat werd bedekt met collodium en nat werd gehouden om de lichtgevoeligheid niet verloren te laten gaan.

Geregeld maakte Pierre Koekkoek buitenopnamen, waaronder in november 1918 van een aantal vluchtelingen die tijdens Wereldoorlog I werden opgevangen in het meubelatelier Mertens in de Bleekstraat, van de kerststal van 1929 in Hombeek ‍[1] en van een verweerde sculptuursokkel op de Sint-Romboutskathedraal, die een monnik uitbeeldt. Bekendere mensen haalde hij al evenzeer voor zijn lens, zoals burgemeester van Muizen Willem Willems.[2]

Anderen

Andere fotografen te Mechelen waren Louis van Zeir, Adrien Ter Meer (Sint-Pietersberg), E. Walton (Onze-Lieve-Vrouwestraat), Alphonse Scheffermeyer (Vismarkt), Charles Everaerts (Leermarkt) en Prosper Morren.

Onder fotopioniers die opnamen van Mechelen maakten tijdens een bezoek aan de stad, vermelden we de Engelsman William Fox Talbot en de Schot John Muir Wood.[3]

Externe links

Beeldbank

Bronnen

Voetnoten