Pierre Koekkoek

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
Foto

Translation : Photographer from Mechelen

Beschrijving

Pieter Jan (Pierre) Koekkoek werd geboren te Middelburg op 30 juni 1875 en overleed te Mechelen. Pierre Koekkoek was een fotograaf.

Werk

Pierre Koekkoek had een fotowinkel in de Mechelse Katelijnestraat (48) en ook een atelier op zowel de Leuvense Vismarkt (21) als in de Antwerpse Franckenstraat (5), doch zijn eerste adres was Nonnenstraat 14 in Mechelen.

Pierre Koekkoek stond erop dat de originele glasplaten, waarmee hij zijn foto’s maakte, werden bewaard. Pierre Koekkoek was nu eenmaal gespecialiseerd in kunstopnamen en gebruikte daarvoor, voor die periode, een hedendaagse inrichting.

Ook beveelde Pierre Koekkoek het gebruik van natte foto’s aan, wat inhield dat een glasplaat werd bedekt met collodium en nat werd gehouden om de lichtgevoeligheid niet verloren te laten gaan.

Geregeld maakte Pierre Koekkoek ook buitenopnamen, waaronder de kerststal in Hombeek in het jaar 1929. [1] Ook een foto van een verweerde sculptuursokkel op de Sint-Romboutskathedraal, dat een monnik uitbeeldt, is van zijn hand. In november 1918 had Pierre Koekkoek reeds een buitenopname genomen van een aantal vluchtelingen die, tijdens Wereldoorlog I, werden opgevangen in het meubelatelier Mertens in de Mechelse Bleekstraat.

Geregeld haalde Pierre Koekkoek ook bekendere mensen voor zijn lens, waaronder bijv. de heer Willem Willems, de burgemeester van Muizen. [2]

Anderen

Andere fotografen in Mechelen waren Louis van Zeir, Adrien Ter Meer (Sint-Pietersberg), E. Walton (Onze-Lieve-Vrouwestraat), Alphonse Scheffermeyer (Vismarkt), Charles Everaerts (Leermarkt) en Prosper Morren.

Ook werden er foto’s genomen, van Mechelen zelf, door fotopioniers, die Mechelen maar tijdelijk aandeden, waaronder de Engelse fotograaf William Fox Talbot en de Schot John Muir Wood. [3]

Beeldbank

Externe links

Voetnoten