Overleg:Verdwenen in Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Ik stel voor om de dokterspraktijken uit dit lijstje te halen, want die mensen / beroepen komen en gaan of verhuizen geregeld hun praktijk. Niet echt relevant in dit artikel. Please advice. --Gimycko 9 nov 2014 14:15 (UTC)

Je hebt het al gedaan, en het waren er slechts een handvol uit een veel grotere reeks. Vroeger bleef een dokters- of advocatenpraktijk vrijwel vast tot de betrokkene op hoge leeftijd stopte, tenzij een zoon dezelfde praktijk dan overnam. Dat geldt nog steeds voor notarissen en apothekers, door de beperkende vestigingswetten. Op de Van Benedenlaan (zoals de Van Benedenlei tegenwoordig ook op straatnaambordjes heet, al ken ik geen datum van een besluit dat die naamwijziging doorvoerde) werd het kantoor van voorheen vader en dan zoon Schotte vorig jaar overgenomen door notaris Verhavert. De beide eerstgenoemde soorten beoefenaars van vrije beroepen daarentegen, hokken tegenwoordig veelal samen en het is me nog niet duidelijk of de individuen dan steeds dezelfden blijven of wat het gemiddelde verloop zou zijn. Het aantal gedoctoreerden wordt ook steeds groter... Misschien zou het makkelijker zijn, bij te houden wie er achter de vuilkar loopt en ons van cholera vrijwaart - maar met de gescheiden diverse types afval zullen we dat ook maar uit laten; van de 54 euro extra voor Ivarem kan het heel Mechels leger advocatencollectieven ons niet verlossen, dan kunnen we zulke bendes gerust doodzwijgen. ;-)
Op Overleg:Adressen A-D had ik net voorgesteld en geargumenteerd, de facto ook de lijstjes 'Verdwenen in Mechelen' compleet te laten vallen. Dat houdt in dat de nu reeds bestaande mee alfabetisch in die adressenlijsten 'A' - 'Z' geplaatst worden. Een eventuele begindatum en een einddatum maken dan één historisch overzicht en meteen is duidelijk wat al dan niet nog bestaat. Een sectoriële opzoeking is dan slechts mogelijk indien meer systematisch de sector vooraan de naam zou komen, zoals nu al wel voor een aantal sectoren gebruikelijk (garages, hotels... staan bijvoorbeeld wel samen: alfabetisch onder G, H...). Het lijkt me veel gemakkelijker bij te houden dan dingen van ginder naar hier te moeten zwieren.
SomeHuman 2014-11-10 01:43-01:53 (UTC=CEST-2)
@ SH : Alzo worden de adressenlijsten nog vééééél langer en ben je binnenkort verplicht om voor elke letter van het alfabet (Adressen A, Adressen B, Adressen C, ...) een artikel aan te maken.
Bedenk ook dat nijveraars, die de adressen op MM komen te ontdekken en zien dat hun zaak nog niet vermeld staat, altijd hun zaak er in-het-kort (en al dan niet anoniem) kunnen en mogen bijplaatsen.
Ik ga vermoedelijk niet ALLE winkels, café's, handelszaken, passerellen en rode-lippenzetels in het Land van Mechelen kunnen detecteren, zeunne !  ;-) --Gimycko 10 nov 2014 06:16 (UTC)
De navigatielijn A...Z boven (en onder) elke letter, zorgen er voor dat het geen verschil maakt of men binnen eenzelfde pagina of naar een andere springt. Een groter aantal pagina's zou dus niets uitmaken. Laat me maar weten als een pagina te lang wordt om voldoende snel te laden, dan pas ik dat ook in de navigatielijnen wel aan.
Nog veel minder dan jij, wil ik telkens elke nieuwe zaak meteen promoten. Als de uitbater die zelf toevoegt, is er natuurlijk geen probleem - jammer dat het bijna nooit gebeurt, zou ik zeggen. Het kan me niet schelen dat kortstondige stunts als rodelippenzetels nooit in MM komen (lijkt me meer iets voor Mechelen Blogt). Als de zaak echter al ruim vijf jaar bestaat en iets of wat te betekenen heeft, is de kans groot dat jij die (zoals nu) toch opmerkte en toevoegt. Ik wens bovenal te vermijden dat een zaak (zeker als die het meer dan 5 jaren uithield en tamelijk algemene bekendheid had genoten) helemaal niet (meer) terug te vinden zou zijn. Een louter actuele adressenlijst kan men overal vinden maar net de spoorloos of onherkenbaar verdwenen dingen, dat is wat anders en nochtans dikwijls veel boeiender voor een Mechelse encyclopedie. Zie vooral Overleg:Adressen A-D: Het is veel gemakkelijker om 'tot 20..' in een al bestaande lijst overheen de ongeldig geworden telefoonnummers enz. te plakken, dan een nieuwe ingang in een aparte lijst toe te moeten voegen (wijl dan toch moet nagegaan worden of die al dan niet in de adressenlijst staat).
SomeHuman 2014-11-10 10:08-10:13 (UTC=CEST-2)
@ SH : Bedenk dat ik geregeld - van mijn collega-Pontonwachters uit A'pen - de opmerking krijg dat er in Mechelen niks te zien is en niks te doen is. Met de "Adressen" wilde en wil ik niet enkel die idioten een hak zetten maar ook zoveel mogelijk bestaande en nieuwe handelszaken laten leren kennen bij mijn mede-stadsgenoten. --Gimycko 10 nov 2014 10:30 (UTC)
Als gezegd, ook de uitbater zelf mag dat doen; als jij het doet zal je een nieuwe zaak wel noemenswaardig vinden, zeker. ;-) Maar promotie is niet de kerntaak van MM. Bijhouden wat er ooit echt noemenswaardig was, hoort er wél bij - ook al blijft dat wat subjectief.
SomeHuman 2014-11-10 10:58 (UTC=CEST-2)
@ SH : Onlangs lachte een collega-Pontonwachter met het feit dat Mechelen gene dierentuin zou hebben. Ik vertelde hem dat dat wel zo is.
Reactie v/d Pontonwachter : " Allez, da ligt in Planckendael ! " Mijn reactie : " Inderdaad. En Planckendael is een gebied in Muizen en Muizen is een deelgemeente van Mechelen.
Stond hij daar ineens met een mond vol tanden !  ;-) --Gimycko 10 nov 2014 11:22 (UTC)
Ter zake, Gimycko: Is Planckendael iets nieuw dat promotie behoeft of is het daarentegen verdwenen in Mechelen? Het hield het alvast 5 jaren uit en als een pontonwachter uit A'pen ervan hoorde, genoot het tamelijk algemene bekendheid. Q.E.D. ;-)
SomeHuman 2014-11-11 07:08-08:03 (UTC=CEST-2)
@ SH : Met die bovenvermelde Pontonwachter (of Sinjoor) is het eigenlijk nog erger gesteld. Want hij is gewoonweg ne boer (pardon my French) uit Hoogstraten die in Berchem (-lez-Anvers) is gaan wonen en nog een stuk erger is dan een Sinjoor. Met een Sinjoor kunt ge nog lachen want dikke nek en groot bakkes, maar dit figuur is soms hemeltergend (en - zie hierboven - gewoon debiel)  ;-) --Gimycko 11 nov 2014 08:10 (UTC)

Huyghebaert[bewerken]

@SH : Yo. Voorstel : Een volledig nieuw artikel op MM2 over voedingsgroothandel Huyghebaert. Just an ID. --Gimycko (overleg) 21 jun 2017 12:41 (UTC)

Ga je gang, mits zijn hele geschiedenis met bronvermelding... Ik vond er online echter te weinig over voor een artikel maar precies omdat het bedrijf voor Mechelen als werkgever en door de oude ligging te relevant en te gekend was, dat laatste ook als leverancier tot ver buiten de stad, om nergens te vermelden, zette ik het meest essentiële in 'Verdwenen in Mechelen'. De vermeldingen in dat artikel horen voor kleinschaliger zaken (met uitzondering voor het behoorlijk iconische De Monte) en voor de ten onzent alledaagse meubelmakerijen (die trouwens in 'Mechels meubel' kunnen besproken worden) wel beknopter te blijven.
SomeHuman 2017-06-23 22:10-22:36 (UTC=CEST-2)