Overleg:Remmerus Valerius

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Begijnen[bewerken]

Het artikel op Mechelen Mapt:
"In de 'Chronyke van Mechelen' vermeldde Remmerus Valerius een datum waarop de eerste begijnen het Groot Begijnhof van Mechelen betraden"
De daarbij als bron opgegeven pagina op Wikipedia (Groot Begijnhof Mechelen), heden:
"De eerste maal dat deze vrouwen vermeld werden met betrekking tot Mechelen was in de “Chronyke van Mechelen 355 - 1680” (Remmerus Valerius, Mechelen zonder jaartal). Hij geeft aan dat er in het begin van de 13e eeuw enkele begijnen samen huisden in de huidige begijnenstraat, niet ver van het godshuis der rustende priesters. Als datum geeft Remmerus 1207 aan, [...]"
De huidige Begijnenstraat (want er is geen huidige "begijnenstraat", straat met begijnen) ligt noch bij het Klein Begijnhof noch bij het Groot Begijnhof. Wikipedia is verre van een betrouwbare bron, vooral als zoals in dit geval iets beweerd wordt zonder bronvermelding.
In de Chronyke moet men nochtans niet ver zoeken want het staat op bladzijde 6:
"1207 Begynhof begonst in de Begyne-straet."
En dat is al. Niet de minste uitleg. Interpreteer het maar naar hartenlust. Ik laat nu ons Valeriusartikel alle begijnen doodzwijgen. Zo belangrijk is het gegeven trouwens niet, temeer daar Wikipedia er meteen bij vermeldt dat Valerius' bewering niet door een historische bron gesteund wordt (al is ook deze bewering van Wikipedia evenmin door een bronvermelding gesteund).
SomeHuman 2019-02-19 02:50 (UTC=WINTER-1 ZOMER-2)

Geestige geestelijke geest[bewerken]

Het artikel op Mechelen Mapt:
"Eveneens schreef Valerius in de 'Den Mechelschen Almanach – Tot vermaeck ende gerief van den curieusen leser' van 1682, 1683, 1692 en in 1700. Deze almanak werd gedrukt en uitgegeven door de drukker Gijsbrecht Lints."
Ik weet nog niet stellig of hij in 1685 dan wel volgens het artikel op 30 augustus 1687 overleed, maar dan waren die schrijverijen uit 1692 en 1700 hemels, tenzij Pastoortjes de Leugenaar vanuit het vagevuur straf moeten schrijven. Vermits ik geen flauw benul heb waar die zin nu eigenlijk zou op slaan — zonder vermelding klaarblijkelijk overgenomen van Van den Branden, J.; Frederiks J. G.. Remmerius Valerius. Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde. (1888-1891)) — liet ik die eruit. De drukker van de almanak stop ik er wel ergens in, daar is een (vage) bron voor gezien, maar een vermelde bron stelt: "Pastoor Remmerus Valerius van Muizen (1636-1685) [...] was van 1675 tot zijn overlijden uitgever van de Mechelse almanak".
SomeHuman 2019-02-19 03:23-06:46 (UTC=WINTER-1 ZOMER-2)