Operatie Kelk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken

Op donderdag 24 februari voerde het Brusselse parket de Operatie Kelk uit. Het is een omstreden huiszoeking die plaatsvond in het Aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, die bedoeld was om documenten over seksueel misbruik op te sporen. De aanleiding voor de huiszoeking was een anonieme tip. De commissie-Adriaenssens zou namelijk informatie over slachtoffers achterhouden en systematisch in de doofpot hebben gestoken. Het is immers verplicht om misdrijven zoals seksueel misbruik te rapporteren aan de politie.

Moment[bewerken]

De Belgische bisschoppen verzamelden zich die bewuste donderdag rond 10.15 uur in het aartsbisschoppelijke paleis van Mechelen voor hun geplande bisschoppenconferentie. Omdat met die zitting het werkjaar werd afgesloten, zouden ook de oud-bisschoppen, de kardinaal en de nuntius hen vergezellen voor het middagmaal. Door de omstandigheden ging die vlieger niet op.

Verloop[bewerken]

De ingelichte pers was massaal aanwezig op de Wollemarkt en rond 10.30 uur kwamen de leden van het gerecht en politieagenten met een bevel tot huiszoeking, die geleid werd door onderzoeksrechter Wim De Troy. Er werd gezocht in de woning van Godfried Danneels en op het secretariaat van de commissie-Adriaenssens in de Justus Lipsiusstraat in Leuven. De kardinaal werd niet verhoord, maar zijn computer werd in beslag genomen. Op de andere locaties werden eveneens naast dossiers, video’s, cd’s, dvd’s en computers in beslag genomen.

Da Vinci Code[bewerken]

Er zouden geheime dossiers verborgen geweest zijn in de Sint-Romboutskathedraal. Daar werd er gehandeld in de sacristie en de crypte omdat een betrouwbaar beschouwde getuige beweerde dat kardinaal Danneels daar gevoelige dossiers over pedofiele geestelijken verstopt zou hebben. De speurders boorden gaten in de vloer van de crypte op zoek naar verborgen holtes.

Zie ook[bewerken]