Onze-Lieve-Vrouw van Scheve Lee

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A rather bizarre religious statue in a church at Mechelen
Onze-Lieve-Vrouw van Scheve Lee

In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk te Mechelen bevindt zich een religieus standbeeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.[1] Het beeldje staat bekend als Onze-Lieve-Vrouw van Scheve Lee:[2] Eermalige Mechelaars noemden het " 't Ons-Livraokɘ van Sjgievɘ Lεε" omwille van de schijnbaar overmatig naar rechts hellende houding en de plooi boven haar lenden.

Het 14e-eeuwse madonnabeeldje, tegenover de sacramentstoren,[3] tegen de tweede zuil langs de zuidkant, is het oudste heiligenbeeld in de kerk. In die periode kwam deze heupstand veel voor in de beeldende kunst. Eind jaren ’60 van de 20ste eeuw werd het beeld in zijn oude polychromie hersteld.

Volksverhaal

Een anekdote vertelt echter dat een vroegere koster van de Onze-Lieve-Vrouwekerk zich had overslapen en aldus het angelus niet tijdig kon luiden. Het beeld bij de ingang van de kerk zowat onder de toren, zou dan maar in zijn plaats zelf het zeel getrokken hebben, met deze houding tot gevolg.

Externe link

Bronnen

  1. Gids voor Vlaanderen - 2007
  2. Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle ID: 3899. Inventaris bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid). Nagezien 2018-07-26.
  3. Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk: verstoorde rijkdom. Historische kerken. Stedelijke Musea, Mechelen. Nagezien 2013-02-05.

Voetnoten