Olivetenvest

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif One of the roads that form the inner ringway around Mechelen
Olivetenvest
Hoogbouw op de Olivetenvest

De Olivetenvest te Mechelen is het deel van de kleine ring tussen de Koningin Astridlaan en de Guido Gezellelaan. Die werden door de Winketbrug verbonden tot haar rol was overgenomen door het viaduct. Bij de tunnel daaronder tussen de Winketkaai en de binnenstadwaartse straat Dijle, verbergt het op de Dijlekade verhoogde plantenperk het voormalige zuidelijke bruggenhoofd. Bij de voet van het viaduct is het kruispunt met de Battelsesteenweg en de Adegemstraat de locatie van de eertijdse Adegempoort.

De vest is genoemd ‍[N 1] naar het eeuwenoude Olivetengodshuis in de driehoek gevormd met een kort eindje straat Dijle en de Kattenberg en met de Olivetenstraat. Bij de laatste eeuwwisseling bejaarde Mechelaars konden zich de aan de er opgenomen oude mannen te danken volkse straatnaam ‍'Pekesvest'‍ herinneren en de hierop in hun jongere tijd jaarlijks gehouden ‍'Pekeskermis'‍.

Na de afbraak van het godshuis verscheen daar rond 1960 het in de stad vroegste appartementenblok van 8 verdiepingen — naar Mechelse woonkenmerken hoogbouw. Eveneens aan deze vest bevinden zich het Olivetenhof, ‍'t Echt Mechels Theater en de studio's van Radio Reflex.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Het Stadsarchief publiceerde een (Excel)lijst straatnamen met bij de naam Olivetenvest "Sinds 1851 (Index Van Caster pag. 295)". Mechelen Mapt kon op het internet geen voorgaande benaming vinden noch een oudere plattegrond met een naam bij die vest. Mogelijk is 1851 het vroegste jaartal waarvan de archivaris enigerlei naam voor die vest had gevonden, hoewel die al veel langer zo kan heten.