Nicasius de Sille, de Oudere

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif 16th century statesman from Mechelen

Nicasius de Sille, de Oudere werd geboren te Mechelen op 3 augustus 1543 en overleed in Amsterdam op 24 augustus 1601. [1] Nicasius de Sille maakte deel uit van een familie van juristen, werd Meester in de Rechten en klom op tot staatsman.

Familie[bewerken]

Nicasius de Sille was de zoon van Nicolas de Sille en Barbara van der Goes en kleinzoon van Antonius de Sille, die ooit nog page was van Filips de Goede. Nicasius de Sille was de broer van de Mechelse suikerbakker Aart de Sille Klaaszoon. [2]

Op 31 januari 1571 trouwde Nicasius de Sille met Genoveve de Romaignan, die het jaar daarop zal sterven, doch een zoon baarde, genaamd Laurens de Sille (Namen, 1 maart 1571 – Den Haag, 2 januari 1637). Nicasius de Sille hertrouwde daarna met Johanna de Thrello die hem twee dochters schonk (Johanna en Clara).

Nicasius’ kleinzoon, de zoon van Laurens, kreeg diens voornaam, waardoor we kunnen spreken van Nicasius de Sille, de Oudere en Nicasius de Sille, de Jongere.

Carrière[bewerken]

In 1576 werd Nicasius, door de Staat, op pad gestuurd voor de annexatie van Gelderland. In 1577 werd hij benoemd tot raadspensionaris van Namen en representeerde hij deze stad bij het Brusselse Assemblée of Staten-Generaal. Het daaropvolgende jaar tekende hij in bij de Unie van Brussel.

In 1578 werd Nicasius de Sille Secretaris van de Raad van State voor Matthias van Oostenrijk (die Gouverneur-generaal was geworden van de Nederlanden als een resultaat van de Nederlandse Opstand) en Secretaris van de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden.

Na de val van de Zuidelijke Provincies verhuisde Nicasius de Sille naar Holland, waar hij raadspensionaris werd van Amsterdam, doch hij behield de posten van secretaris. In 1579 werd hij, op een missie om Mechelen te beveiligen, gearresteerd en opgesloten uit wraak, doch enkele dagen later opnieuw vrijgelaten.

In 1584 creëerde Nicasius de Sille de omstandigheden die bijdroegen bij de onderhandelingen tussen Prins Willem van Oranje en Robert Dudley, de Graaf van Leicester, betreffende de controle over de Nederlanden. In datzelfde jaar werd Nicasius de Sille, als gedeputeerde, afgevaardigd naar de Staten-Generaal om de eerste van zijn vele vereisten in te dienen.

In 1587 werd Nicasius de Sille, als speciaal ambassadeur, naar Engeland gestuurd waar hij verscheen op de ambassade voor koningin Elizabeth I van Engeland. Nicasius de Sille werd vernoemd in Elizabeths “Calendar of State Papers Foreign” i.v.m. verschillende ontmoetingen. Door zijn succesvolle missie werd Nicasius als speciaal ambassadeur ook naar Denemarken, Duitsland en Frankrijk gezonden. Tevens zal hij diensten verlenen als Commissaris van het Leger.

Nicasius de Sille, de Oudere ligt begraven in de omgeving van de Oude Kerk in Amsterdam.

Bron

Nicasius de Sille, de Jongere[bewerken]

Nicasius de Sille, de Jongere werd geboren te Arnhem in Nederland en overleed in de buurt van New Amsterdam (New Utrecht, Kings County, New York) in 1713. [3] In 1653 kwam Nicasius de Sille, de Jongere naar de Nieuwe Nederlanden waar hij het schopte tot Eerste Gemeenteraadslid van Peter Stuyvesant. [4]

Boeken[bewerken]

Een korte biografie van Nicasius de Sille, de Oudere is te vinden in het boek “1585 – De val van Antwerpen en de uittocht van Vlamingen en Brabanders” door Gustaaf Asaert. [5] Ook in het “Journaal van de Koninklijk Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen” (boekdeel 88 – 1984) vinden we een beschrijving onder de titel “Nicasius de Sille, een Mechels pensionaris en diplomaat in de Noordelijke Nederlanden”, geschreven door H. Rau (pag. 102 – 107) [6]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]