Nete

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A river at a northern border of the municipality of Mechelen

De Nete is de rivier waarvan de laatste vier kilometer de in vogelvlucht 3.350 meter lange noordelijke grens vormt van Walem, een deelgemeente van Mechelen sinds 1977. Dit traject begint ter hoogte van het zogeheten Pesthuis van de voormalige abdij van Roosendael, die net binnen het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver valt, loopt langs beemden bij de Blankaartvijver, passeert onder de Walembrug bij het dorp en langs het Battenbroek onder ook de E19 en tenslotte de aan zwakke weggebruikers voorbehouden, aan een overleden burgemeester van Rumst opgedragen Francis Van den Eedebrug door.[1] Na nog 340 meter vormt de Nete samen met de aan de westzijde van dat broek stromende Dijle, de tussen Heindonk en Rumst in noordwestwaarts vliedende Rupel, die na 11,5 kilometer bochtenwerk in de Schelde uitmondt.

Bezig met het laden van de kaart...

Van de Netedijk takt een pad af vlak naast Roosendaal, de Emiel Engelsstraat aan weerszijden van de Walembrug en daarvandaan halverwege naar de E19 een zijsteeg Battenbroek van de gelijknamige straat in dat broek. Aan de voormelde fietsbrug kan men aan dezelfde oever de Dijledijk volgen of dit over een tweede fietsbrug, over deze rivier, zodat men na een kort eindje aan de Zenne en het Zennegat komt. Naargelang men via een van die 'blauwe bruggen' over de Nete dan wel de Dijle fietst, kan men ook de Rupeldijk aan rechter- of linkeroever volgen.

Een ruimere kijk op de Nete[bewerken]

Voor Mechelen had de Nete geen opmerkelijke culturele of economische betekenis. Stoomopwaarts echter, begint net voorbij Roosendael aan de overzijde de gemeente Duffel, eveneens op de zuidelijke oever na nog amper 800 meter Sint-Katelijne-Waver. Even voorbij het centrum van Duffel hoort de noordelijke oever aan Lier en waar dat stadje ook de zuidoever bezit, komt vanuit het te Zandhoven van het Albertkanaal afgetakte Netekanaal in de Nete. Deze laatste wordt ook wel de benedenloop van de Nete genoemd, gevormd te Lier door de samenvloeiing van de Kleine en de Grote Nete. Deze 'twee Neten' worden ook als de bovenloop van de Nete beschouwd. Het Netekanaal loopt naast (en over) de Kleine Nete, die ten oosten van Herentals gevormd wordt door samenvloeiingen van de Witte Nete en de Looiendse Nete en hogerop deze met het Klein Neetje. De Grote Nete komt vanuit Limburg langs Balen, is bevaarbaar vanaf Oosterlo en vloeit door Heist-op-den-Berg.

Varia[bewerken]

  • Vogeltellingen boven het spaarbekken Eeckhoven in Rumst, aan de overzijde van de Nete, worden best van bij de Blankaartvijver te Walem uitgevoerd. In januari 2019 met beperkte zichtbaarheid zagen 5 vrijwilligers op één namiddag 17.362 meeuwen aanvliegen, zowat 5.000 minder dan het jaar voordien.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. 10 jaar fiets- en wandelbruggen – Een succesverhaal (Pdf). Informatieblad CD&V jg. 11. CD&V Rumst (juni/juli 2012). Nagezien 2019-02-01. — Als brugnaam op Open Street Map
  2. Vogelkijkers Vogelwerkgroep Rupel tellen 18.000 meeuwen bij spaarbekken Eeckhoven in Rumst. Natuurpunt (2019-01-28). Nagezien 2019-02-01.

Voetnoten[bewerken]