Motor-Union

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif An automobile and motorcycle club in Mechelen
Motor Union Mechelen

Op 27 september 1924 werd met de naam Motor-Union in Mechelen, in navolging van Luik, waar ook al een Motor-Union bestond, een automobiel- en motorclub opgericht. Deze was toendertijd tweetalig, en de oprichter was Raoul de Meester de Betzenbroeck, woonachtig in het kasteel op de Leuvensesteenweg te Muizen.(bron?)

Geschiedenis[bewerken]

De eerste leden waren dan ook vooral de notabelen van Mechelen (veelal beoefenaars van vrije beroepen en zelfstandigen) die zich een wagen of motor konden aanschaffen. In 1926 werden de statuten en reglementen uitgegeven, weliswaar in het Nederlands en het Frans.

De activiteiten bestonden o.a. uit behendigheidswedstrijden met motor op de IJzerenleen en uit dagtrips met de auto. Er namen geregeld meer dan 15 wagens aan deel, zodat er overal langs de weg mensen kwamen kijken toen Motor-Union passeerde: Zo een karavaan auto's was in die jaren echt een bezienswaardigheid.

Andere activiteiten waren bijvoorbeeld ook gericht tegen de toestand van de wegen. Zo voerde Motor-Union in 1928 eens actie in Rumst waarbij de steenweg werd opgebroken, om te protesteren tegen de slechte staat van het wegdek.

Het vroegste lidgeld bedroeg 25 frank per jaar. Er waren toen leden die het als een eer aanzagen om dubbel lidgeld te betalen. Rond het jaar 1932 werd de club opgesplitst in een auto- en een motorclub.

Wanneer de (auto)club op uitstap trok, waren er altijd wel wagens die in panne vielen en daarom kwam het zeer goed uit dat in 1934, toen een zekere Leon Cerulus voorzitter was, er een kleine garagist in Mechelen rondliep (echt de geschikte persoon om lid te worden van de club) zodat motorpech onderweg steeds kon verholpen worden. Die persoon, met name Louis Troch, vertrok dan ook 's morgens met propere kleren mee op de toeristische uitstapjes, maar kwam 's avonds wel helemaal besmeurd thuis.

Bals

Voor de Tweede Wereldoorlog had Motor-Union een eigen orkest, dat dan ook speelde op tal van bals die toen gehouden werden.

In de winter was het soms zo dat de zaal waar men ging dansen, bij het begin van de avond nogal koud was, zodat iedereen zijn best deed met dansen en drinken, met als gevolg dat op het einde van het bal er niet veel meer kloegen over de kou. Ook viel het voor dat de tafels en stoelen nog vuil waren, zodat men die eerst moest kuisen, waartoe het lang kleed of de smoking die de standing van Motor-Union mede uitdrukte, ietsje minder geschikt leek.

In de periode 1940-1945 gebeurde er weinig, want door de oorlog was er een soort verbod op alle verenigingen, maar in stilte bleef de club wel bestaan. En na de oorlog hervatten stilaan de wekelijkse uitstappen met de auto.

Heden

Het was ook dan dat Mr Lauwers voorzitter werd. Begin de jaren 1970 trok de club er met het vliegtuig op uit, o.a. naar Majorca. Eind jaren 1970 kwam het voorzitterschap aan Mr Anthone toe. De 21e-eeuwse weekends naar Erntehof in de Duitse Eifel zijn dus niet de eerste meerdaagse trips van Motor-Union.

Na 1976 begonnen de activiteiten stilaan te verminderen maar begin de jaren 1980 kwam er geleidelijk aan een verjonging, waardoor de club langzaamaan nieuw leven kreeg ingeblazen. De activiteiten werden sindsdien wel iets algemener. Er waren bijvoorbeeld eind van de jaren 1980 berucht geworden mannenweekends, er wordt wat aan cultuur gedaan zoals theater- of museumbezoek, gebarbecued en meer en meer gewandeld, want de ontspanning is nu niet meer met de auto rijden, maar liefst de auto even aan de kant laten staan.

Zo mag er gesteld worden dat Motor Union van een echte automobielclub geëvolueerd is naar een ontspannings- en vrijetijdvereniging voor de hele familie.

In november 2014 vierde de club haar 90ste verjaardag.[1]

Contact[bewerken]

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]