Moderne Palace

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A former cinema in Mechelen
Cinemacomplex Hallestraat

De bioskoopzaal Moderne Palace in de Hallestraat te Mechelen dateerde uit 1918 en werd al voor de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot Cinema Luxor. Medio de twintigste eeuw werd de naam voor een tweede keer veranderd, in Forum.

De zaal had van meet af aan een wat alternatieve en sinds de Luxor duidelijk socialistische stempel, en werd dan ook streng afgeraden door de Mechelse clerus en op de katholieke scholen. ('Te Mijden', zo luidde de officiële stempel van de Katholieke Filmkeuring). Dat er bovendien al eens KNT-films ('Kinderen Niet Toegelaten') werden vertoond, hielp daar niet bij.

De films waren zowat de tegenhangers van die in "katholieke" bioscopen vertoond werden, zoals in de Zaal Volksbelang met brave familiefilms of in de feestzaal van het Sint-Romboutscollege onder de naam Cinema Familia met strenge filmcensuur: zelfs een filmkus was al "onzedelijk" en werd eruit geknipt.

In de Forumperiode had de clerus op een flink deel van de bevolking al wel een minder grote impact gekregen, al werd ‍'het sexcinema-ke'‍[N 1] nooit de keuze van het algemene publiek en bleven katholieke scholen leerlingen berispen die het hadden aangedurfd de er achter glas uitgehangen foto's te bekijken. In de jaren 1970 werd het perceel samengevoegd met die van het in 1964 tot coop-winkel omgebouwde voormalige Volkshuis aan de Botermarkt en van de coop-winkel in de Désiré Boucherystraat om een groot coop-warenhuis te vormen.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. • Vernimmen, Els. Socialistische volkshuizen in Vlaanderen – Ontwikkeling en gebruik van volkshuizen in de context van de stad aan de hand van twee casestudy’s: Mechelen & Menen (masterproef) (Pdf). UGent Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (2015-'16). Nagezien 2021-02-19.
    • Eric & Mart. Mechelse cinema’s uit mijn jeugdjaren 1947  ‍–1975. Autheursblog. Nagezien 2021-02-19.

Voetnoten[bewerken]

  1. Een gelijkaardige reputatie genoot pas na de verhuis in de tweede helft van de jaren 1960 naar de Begijnenstraat, de in 1959 in de Bruul tussen 'Cinex' en 'Rio' wat achterin geopende 'Studio'. De eigenaar bracht geruime tijd later (zij het misschien nog eventjes gelijktijdig) ook in de Huidevettersstraat aan de achteringang van de Euroshopping in de kleine zaal 'Studio [2]', ook of allicht pas circa 1980 'De Club' genoemd, van langsom films met erotische tot pornografische trekjes. Tijdens sluitingsuren van het shoppingcenter bleven het bioscoopzaaltje en het eveneens 'De Club' genoemde aanpalende gelagzaaltje van de studentenclub De Wesp bereikbaar.