Melaan

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street in the inner city of Mechelen
De Melaan
Zicht op 'Scheppers' toen het vlietje net was opengelegd

De Melaan in Mechelen is een straat die loopt van het Jef Denynplein tot aan de Drabstraat-Persoonshoek. Het is ook de naam van een vliet.

Geschiedenis[bewerken]

Deze straat was voorheen met lindebomen beplante laan, aan de oostzijde begrensd door een vliet en een toenmalig minderbroederklooster, momenteel ingenomen door het Cultuurcentrum en het Stedelijk Conservatorium.

Aan de westzijde stond eertijds het in 1501 opgerichte Thaborklooster, op de kapel na gesloopt na de verdrijving in 1799. Op de gronden van het klooster werd in 1844 het Scheppersinstituut opgericht, bestuurd door de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheid. De bepleisterde gevel aan de Melaan is opgetrokken in een sobere neoclassicistische stijl. De gebouwen werden in 1964 gesloopt.[1](bron?)

Heden

De heraangelegde Nieuwe Melaan werd officieel geopend op 21 maart 2007. Hier ging een drink aan vooraf en een van de aanwezigen heeft het ook gewaagd een frisse duik te nemen in de nieuwe vliet. Er zit vis in het nieuwe vlietje, dat ondergronds in verbinding staat met de nabije Dijle.

Varia[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Mechelen –‍  de Melaan
Melaankolie –‍  Nite Spirit


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 320 e.v.

Voetnoten[bewerken]