Mechelse scheper

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif The Mechlinian variation of a race of shepherd dogs: the Belgian Shepherd Malinois
Malines Jadis et aujourd'hui

De Mechelse herder is genoemd naar de stad Mechelen alwaar men typische schaapherdershondenrassen veelal schepers (of in het dialect sjgeipɘrs) noemt. De Mechelse scheper wordt ook Mechelaar of internationaal Malinois genoemd.

Verschijning en classificatie

Hij is beige tot bruin met gewoonlijk een rossige kleurzweem, op tamelijk weinig plaatsen zwart afgetekend, en vertoont in enige mate zwarte haarpunten. Het is de kortharige variant die samen met de gelijkaardig of iets roder gekleurde maar langharige Tervuren, de zwarte langharige Groenendaal en de eerder zeldzame ruwharige zonder zwarttekening rossig bruin-beige ofwel grijze Lakense herder[N 1] het hondenras der Belgische herders vormt; deze varianten worden ook wel als vier afzonderlijke rassen beschouwd. De vacht is indicatief om de sinds 1897 door de Belgische Kennel Club (B.K.C)[N 2] erkende variëteiten te onderscheiden,[N 3] nadat men naar het eind van die eeuw toe in België een aantal varianten van de herdershond op zuiverheid begon te fokken.

Dat Belgisch ras geldt als verschillend van de Duitse herder. Tot de Eerste Wereldoorlog kon men deze laatste echter nog verwarren met de Mechelaar,[1] maar een precieze beschrijving van het voor de Mechelse herder typerende masker (dit is de zwarte tekening op de snuit), zijn geheel zwarte oren, en zijn kleinere bouw, laten herkenning toe. Ook heeft de Duitse scheper een haarlengte tussen die van de Mechelse en de Tervurense in en de rug loopt wat af van schoft naar achterlijf; de horizontale rug van de Mechelaar geeft een meer vierkante bouw.[2] Daarnaast kent deze laatste gemiddeld wat minder gezondheidsproblemen dan de Duitse. De onderbuik en de binnenkant van de poten, evenals de wat langere haren op als bij vele hondenrassen typische plaatsen van de achterpoten, zijn veelal iets lichter van kleur.

Karakter en geschiktheid

Net als zijn rasgenoten is de Mechelaar een uitstekende waakhond en uiteraard een herder, die goed gebouwd, oplettend en levendig hoort te zijn,[3] en is het een extreem intelligente hond.[4] De Mechelaar is de enige van de Belgische herders, die ook kan gedijen in omstandigheden die verscheidene meesters met zich brengen.[4]

De Mechelse scheper is geschikt om getraind te worden om geuren van bijvoorbeeld explosieven, brandversnellers of drugs te herkennen, en om voor politiewerk, militaire doeleinden of voor redding mensen op te sporen. Goed afgericht, is hij aktief en werkzaam, vriendelijk en beschermend. Hij hoort tot de meest energieke van alle hondenrassen, met een puppy-achtige levendigheid die tot drie- of zelfs vijfjarige leeftijd aangehouden blijft. Veel Mechelaars kennen een uitgesproken prooiopjagend gedrag, sommige jonge exemplaren een buitensporige speelsheid. Onvoldoende stimulering of activiteit kan al gauw tot neurotische gedragingen of vernielzucht leiden, zodat toekomstige eigenaars dienen attent gemaakt op de nerveuze geaardheid van hun dier dat ze de gelegenheid tot veel beweging zowel als nieuwe uitdagingen hoeven te bieden, met een eenduidige gehoorzaamheidstraining. Dit laatste is wel gemakkelijk dankzij een van nature sterke respons op beloning.

Overige kenmerken

 • Rasgroep (FCI): 1
 • Beharing: kortharig met dichte ondervacht
 • Gemiddelde levensverwachting: 12–14 jaar
 • Schofthoogte (typisch): reuen 61–66 cm, teven 56–61 cm
 • Gewicht (gezond en typisch): reuen 29–34 kg, teven 25–30 kg
 • Loopsnelheid: ongeveer tweemaal zo snel als de mens ‍[5]
 • Bijtkracht: 390 kg/cm2 ‍[6]

Varia

 • Van het 80 manschappen tellende US Navy SEAL team dat in 2011 Al Qaida-oprichter Osama Bin Laden ombracht in Pakistan, is slechts één naam bekend geraakt: Cairo, de enige hond. Deze Mechelse herder wordt als vermoedelijke doder genoemd.[7] In Syrië liet de Amerikaanse elite-eenheid Delta Force in 2019 een Mechelse herder Abu Bakr al-Baghdadi de dood injagen, de leider van Islamitische Staat, welke hij vanuit Al Qaida had opgericht; de VS-president verspreidde de foto maar niet de naam van het erbij gekwetste beest.[8]
 • Na de aanslagen in Parijs van november 2015 maakte de zeven jaar oude Mechelse herder Diesel deel uit van een antiterreuractie in Saint-Denis. Diesel werd doodgeschoten toen hij als eerste het appartement van de terroristen binnenging.[9]
 • In 1898 werd de 'Mechelse Club tot Verbetering van den Kortharigen Schaapshond' opgericht. Haar opvattingen over de toekomst van de kortharige onder de Belgische herders, namelijk in de eerste plaats als werkhond, werden miskend toen in 1899 de 'Club du Chien de Berger Belge' vooral de haarkleur als determinerend aspect vooropstelde.[6]

Filmlinks

Franstalige beschrijving 4 variëteiten Belgische herder
Demonstraties Mechelse herder (Arabische en Franse tekst)


Mechelse herder op kampioenschap van België
Engelstalige tekst 'Malinois' (foute computeruitspraak 'Malinoy')


Externe links

Bronnen

 1. De Koehond en de B.K.C. - Voor de oorlog van 1914-1918 (url: members.home.nl/patrickmiranda/gesch1.htm — domein op zwarte lijst maar geschikte pagina) Nagezien 2012-12-22.
 2. (en) Belgian Malinois - Also known as Malinois, Mechelaar, Mechelse scheper, Chien de Berger Belge, Belgian Sheepdog. DDC Veterinary. Nagezien 2019-10-30.
 3. Belgische Herdershond, Tervuerense Herder (url: members.multimania.nl/becanimmerdor/rasstandaard.htm — kan nevenverschijnselen vertonen) (2007-09-29). Nagezien 2012-12-22.
 4. 4,0 4,1 (en) Belgian Shepherd Dogs (Belgian Sheepdogs, Malinois, Groenendael, Laekenois, Tervueren). Nagezien 2012-12-23.
 5. (en) German Shepherd? Belgian Malinois? Navy SEAL Hero Dog Is Top Secret. Global Animal (2011-05-05). Nagezien 2012-12-23.
 6. 6,0 6,1 Mechelse Herder (canis familiaris). Nagezien 2013-01-04.
 7. (en) (editorial). Cairo the War Dog Only Member of Elite SEAL Team 6 to Be Reveled. In Motion, Move One Inc. (2011-09-22). Nagezien 2012-12-23.
  (en) Praetorius, Dean. Belgian Malinois: The Dog That Took Down Osama Bin Laden?. The Huffington Post (2011-05-05 - updated 2011-07-05). Nagezien 2019-10-30.
 8. Verstraete, Alexander. VS-president Trump prijst Mechelse herder die IS-leider al-Baghdadi te grazen nam: '‍'Zo'n hond wil je niet achter je aan'‍'. Vrt (2019-10-28). Nagezien 2019-10-30.
 9. Nieuwsblad - Deze dieren uit 2015 zullen we niet meer vergeten

Voetnoten

 1. In tegenstelling tot de drie andere variëteiten, ook al heet de Groenendaal er Belgian Sheepdog, wordt in de Verenigde Staten de Lakense herder, Belgian Shepherd Laekenois, echter niet ten volle erkend. In Canada en Europa wordt ook die variant in dezelfde groep tentoongesteld.
 2. De Belgische Kennel Club is erkend tot afleveren van officiële stambomen.
 3. Slechts drie genen onderscheiden de Belgische-herdervariëteiten en bepalen louter het haar: kort of lang, egaal of krullerig, en rossig bruin of zwart.